Doen & Laten • 10 Manieren Om Los Te Laten

Moeite met loslaten? Deze Doen & Laten • 10 Manieren Om Los Te Laten helpt je op weg om je zorgen los te laten, zodat je meer kunt genieten – en kunt ontvangen.


Doen & Laten
10 Manieren Om Los Te Laten

Doen & Laten • 10 Manieren Om Los Te Laten
Doen & Laten • 10 Manieren Om Los Te Laten

White Noise ;)

Hoe stop je met piekeren? Hoe word je zelfverzekerder? Hoe word je gelukkiger?

Drie vragen, één antwoord dat overal past: loslaten. Maar eh…

HOE laat je los??

Hieronder vind je 10 praktische tips die je meteen kunt toepassen, altijd kunt gebruiken en die nooit falen:

White Noise ;)Doen en Laten Top image

10 Manieren Om Los Te Laten

1: Mediteer Het Eruit

Mediteren doet voor je brein wat sporten doet voor je lijf. En misschien vind je het maar helemaal niets, dat stilzitten en niet-denken, maar het is wél een fijne, makkelijke manier om te gaan loslaten. Helemaal als je geleide meditaties vindt waarin iemand je rustig vertelt wat je moet doen – of juist niet. Wil jij gaan loslaten, dan is deze meditatie een hele goede. Maar er zijn talloze andere te vinden die jou hierbij helpen.

2: De Fik Erin

Ben je meer van de actie, dan past deze wellicht beter in je straatje. Schrijf alles wat je dwarszit op in een brief en steek deze daarna in de fik. Het werkt, omdat je voor je gevoel actief iets met je probleem doet. Je laat het letterlijk los door het in brand te steken, waardoor je in jezelf meer rust creëert. Deze manier werkt vooral goed als er iets is waar je bijna of geen controle over hebt. Schrijf het op en steek het (wel veilig natuurlijk) aan.

3: Bereid Een Vangnet Voor

Zijn er dingen waar je wel ietwat controle over hebt, maar waarover je je zorgen maakt of het wel goed uitpakt, zorg dan voor een Plan B. Nee, je hebt niet alles in de hand, maar met dingen rekening houden die misschien gebeuren zodat je daar adequaat op in kunt spelen is geen overbodige luxe. En het geeft jou meer rust in je hoofd, omdat je je zorgen los kunt laten. You got this!

4: Gepland Piekeren

Deze manier werkt heerlijk als je jezelf af en toe (of elke dag) verliest in een hoop getwijfel: stel je piekeren uit tot een vast moment per dag. Geef jezelf bijvoorbeeld iedere avond om 20.00u een “piekerkwartier”. In die tijd mag je piekeren en twijfelen en je druk maken over alles wat er in je opkomt. De idiote twijfels wuif je weg, de serieuze onderwerpen schrijf je op en ga je plannen (zie #3). Wil je het geheim weten van deze manier? 99% kans dat alles waar je nu nog over piekert, zich niet eens meldt als het wél “mag”. Een betere manier van loslaten is er bijna niet!

5: Leid Je Brein Af

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Kijk je naar je probleem, dan zal deze alleen maar groter en groter worden. Net zo groot totdat je de oplossing niet meer zou zien al beet hij in je teen. Zoek afleiding en leid zo de focus weg van je probleem, waardoor je brein onbewust meer naar een oplossing toe kan werken. Kijk een film, ga een dagje weg (letterlijk afstand nemen van je problemen werkt ook altijd heel goed) of probeer bijvoorbeeld een nieuwe hobby uit.
Doen en Laten bottom imageWhite Noise ;)

White Noise ;)Doen en Laten Top image

10 Manieren Om Los Te Laten

6: Erkenning Is De Sleutel

Wanneer je wordt geplaagd door emoties, helpt het niet echt om daar lekker over na te denken. Het is alsof je een sinaasappel probeert te schillen met een eetstokje. Werkt niet. Wat wél helpt is dit: ga ergens rustig zitten of liggen en sta de emotie die je dwarszit toe om er gewoon te zijn. Je hoeft er niets mee, je hoeft er ook geen mening over te hebben. Gewoon voelen waar in je lijf de emotie zit is voldoende. Volg hem en je zult merken dat hoe meer erkenning hij krijgt, des te sneller hij oplost. Oh, sorry, ik bedoel: loslaat 😉

7: 5 Minuten Ratio

Is voelen niet je ding, maar denken wel? Dan is deze manier een hele simpele voor jou: stel jezelf bij je zorgen de vraag of het iets is waar je je over 5 jaar nog steeds druk om zou maken. Grote kans van niet. En als het over 5 jaar geen probleem meer voor je zou zijn, waarom over 5 minuten dan nog wél? En als het over 5 minuten óók geen issue meer is… Waarom je er dan überhaupt nu nog druk om maken?

8: Bespreek Het Met Jezelf

In 4 zinnen kun jij het gesprek met jezelf (of de ander) aangaan om dat wat jou bezighoudt los te laten. 1. Benoem de situatie zo neutraal mogelijk. 2. Benoem hoe jij je daarin voelde. 3. Benoem welke niet-voldane behoefte achter dat gevoel zit. En 4. Doe een verzoek. Zo hielp dit mij om niet wakker te liggen: 1. Ik merk dat ik wakker lig omdat ik pieker. 2. Ik raak hier erg gefrustreerd door, omdat ik 3. de behoefte heb aan rust. 4. Dus mijn verzoek aan mijzelf is om mijn zorgen nu los te laten. Wat belangrijk is, pak ik morgen weer op.

9: Geef Terug Wat Niet Van Jou Is

Vaak dragen we verantwoordelijkheden van of voor anderen, omdat zij dat zelf niet kunnen of willen. Maar het is niet aan jou om te dragen wat voor een ander bedoeld is. Sterker nog: enig welke levensles er in dat stukje verantwoordelijkheid nemen zit, gaat hierdoor aan de juiste persoon voorbij. Geef terug wat niet van jou is, door nee te zeggen. Ook kun je het symbolisch teruggeven – #2 helpt hierbij. Of (in gedachten) zeggen: “Ik heb dit met liefde voor je gedragen, maar nu geef ik het met net zoveel liefde terug aan jou. Want het is niet van mij.”

10: Schreeuw Het Los

Emoties willen geuit worden, dat zagen we al bij #6. Grote, sterke emoties, zoals boosheid, opgekropte frustraties of verdriet, kun je er ook uitschreeuwen. Dit mag in principe overal waar je bent, maar wil je gekke blikken vermijden, maak dan eens een wandeling en pak je moment in een rustig plekje in het bos, bijvoorbeeld. Of in de auto (als je niet rijdt). Of schreeuw in een kussen. Krijs het eruit, zo laat je los wat jou anders opvreet.White Noise ;)
Loslaten is geen onmogelijke opgave, al laten onze problemen ons soms het tegenovergestelde denken.

Met bovenstaande tips kun jij aan de slag om los te gaan laten. En ja, dat is nodig.

Want hoe kun je meer liefde, positiviteit en energie ontvangen als je met beide handen aan je probleem vasthoudt?

Laat los waar je niets aan hebt, zodat je met beide handen kunt ontvangen wat jou een gelukkiger mens maakt
White Noise ;)Handtekening BlogSamantha Spijkers • Spijkers Coaching

Minder onzekerheid, meer zelfvertrouwen en zelfverzekerd JOUW leven leiden. Dat is waar mijn coaching op is gericht.

Over MijGratis OnzekerheidscheckPinterest