Doen & Laten • 10 Manieren Om Voor Jezelf Op Te Komen

Wil jij voor jezelf leren opkomen? Maar lijkt dat iets wat jij nooit zult kunnen? Ik help je graag op weg om te ontdekken dat ook jij dit kunt met deze Doen & Laten • 10 Manieren Om Voor Jezelf Op Te Komen.


Doen & Laten
10 Manieren Om Voor Jezelf Op Te Komen

Doen & Laten Op Donderdag • 10 Manieren Om Voor Jezelf Op Te Komen
Doen & Laten Op Donderdag • 10 Manieren Om Voor Jezelf Op Te Komen

White Noise ;)

Voor jezelf opkomen is een talent, denken we vaak. De één kan het met zijn ogen dicht en de ander zal het nooit leren…

WAT EEN ONZIN!

Voor jezelf opkomen is geen aangeboren talent, het is een vaardigheid die iedereen kan leren.

En om jou op weg te helpen, vind je hier 10 Manieren Om Voor Jezelf Op Te komen:

White Noise ;)Doen en Laten Top image

10 Manieren Om Voor Jezelf Op Te Komen

1: 20 Seconden Moed

De angst voor de confrontatie zit tussen je oren. Zet 20 seconden lang de knop om en laat je gaan. Nee, je hoeft niet iemand stijf te schelden of agressief te worden. Maar je kunt écht wel meer maken bij die ander dan je denkt. En wat zijn 20 seconden nu helemaal? Nog niet eens een halve minuut… Vind in jezelf een flintertje moed en luister 20 seconden NIET naar die twijfels. Ogen dicht, gewoon doen.

2: Pas Je Fysieke Houding Aan

Wat je uitstraalt helpt ook mee (of niet). Pas je fysieke houding aan en straal meteen meer zekerheid uit. Zet je voeten op heupbreedte uit elkaar, tenen een beetje naar buiten en knieën licht gebogen. Trek je navel naar je rug, rol je schouders omhoog en naar achteren en trek je schouderbladen naar elkaar. Je armen mag je losjes laten hangen. Kijk recht vooruit en maak een lange, rechte nek. Zo. Nu straal je kracht uit.

3: Praat Vanuit IK

De wereld hangt aan elkaar van meningen. Veel mensen uiten die mening alsof het een feit is, maar dat is onzin. Blijf bij jezelf door vanuit jouw IK te praten. Daarmee heb je de minste kans dat die ander zich aangevallen voelt én kun jij makkelijker jouw mening uiten. En daarmee dus makkelijker voor jezelf opkomen. Het gaat nu tenslotte om hoe jij je voelt 🙂

4: Blijf Rustig

Lukt rustig blijven niet, blijf dan gewoon vooral ademhalen. Mijn ouders kijken altijd De Rijdende Rechter en wat mij opvalt is dat er vaak een partij is die doodkalm blijft. Geen stemverheffingen, geen scheldwoorden, gewoon: dit is mijn kant van het verhaal. En raad eens? Die partij wordt vaak beter gehoord en serieuzer behandeld. Dus blijf kalm en laat je niet afleiden. Hou je poot stijf en je emoties onder controle.

5: Iedereen Is Oké

Op een volwassen manier met elkaar kunnen praten kan alleen vanuit het principe ik ben oké en jij bent oké, ook al zijn we het niet met elkaar eens. Wil jij voor jezelf opkomen, dan is het belangrijk dat jij beseft dat jij nét zo oké bent als die ander(en). En jouw mening is dus óók net zo oké als die van de ander, al is hij totaal anders. Jij bent net zoveel waard als ieder ander en andersom. Weet dat als je voor jezelf opkomt.
Doen en Laten bottom imageWhite Noise ;)

White Noise ;)Doen en Laten Top image

10 Manieren Om Voor Jezelf Op Te Komen

6: Weet Wat Je Kunt Maken

Voor jezelf opkomen wordt leuker als je weet waar je staat. Onderzoek wat jouw rechten zijn en binnen welke grenzen jij gelijk hebt. Zeker wat betreft onenigheden op je werk is het goed om te weten wanneer je in je recht staat. Want ook al heeft die ander een grote bek, als jij gelijk hebt volgens je contract, dan mag jij daar lekker gebruik van maken. Dat is jouw goed recht.

7: Benoem Wat Er Gebeurt / Stel Vragen

Voor jezelf opkomen kan op net zoveel manieren als er mensen zijn. De één doet het fysiek, door een duw te geven of erger, de ander grijpt terug naar zijn humor om de ander op zijn plek te zetten. Vind je dat allemaal een stap te ver of te eng? Door vragen te stellen of simpelweg te benoemen wat je ziet gebeuren, kom je ook al op voor jezelf. Staat er iemand achter je gekke bekken te trekken of komt er een nare opmerking jouw kant op? Benoem het. Vraag waar het op slaat. En door het aan te kaarten alleen al, zul je zien dat de ander zich meer zal inhouden.

8: Uit Je Gevoelens

Krijg je altijd commentaar en nooit een complimentje van bijvoorbeeld je baas, je partner of een vriend(in)? Uit hoe je je hierbij voelt en vraag om verandering. Een simpel: “Ik vind dit niet leuk om te horen, want ik doe altijd mijn best. Graag hoor ik wat vaker wat ik goed doe,” kan je al op weg helpen. Of die ander verandert, is aan hem/haar, maar jij bent in ieder geval voor jezelf opgekomen en daar gaat het nu om.

9: Stel Grenzen – Zeg NEE

De gedoodverfde manier om je grenzen aan te geven. Maar grenzen zijn hard nodig om je gelukkig te voelen. Bedenk goed wat jij prettig vindt en wat niet en stel je grenzen. Stapt er iemand overheen (en geloof me, zodra jij je grenzen hebt gesteld gaan mensen die uittesten), dan geef je dit netjes aan. Een “Nee, dat wil ik niet, want ik heb dit duidelijk aangegeven” is voldoende. Blijf herhalen.

10: Wees Kort En Duidelijk

Jezelf uitleggen is nergens voor nodig. Nee is nee. Willen mensen uitleg, dan moeten ze er maar om vragen. Jij hoeft geen redevoering te geven over waarom je ziek bent, waarom je iets niet wilt oppakken of wat de reden is dat je niet komt. Hoe meer uitleg je geeft, des te sneller mensen ruiken dat je onzeker bent. En daar misbruik van maken. Dus: vraagt iemand iets en jouw antwoord is nee? Dan is een uitleg niet nodig. Kort en duidelijk.
Doen en Laten bottom imageWhite Noise ;)Daar heb je het: 10 manieren om voor jezelf op te komen. En er zijn er nog veel meer, maar met deze 10 kun je vast aan de slag.

Een kleine bonustip: oefen op mensen bij wie je je op je gemak voelt. Maak kleine stapjes en krijg wat meer ervaring in voor jezelf opkomen.

Dan wordt het vanzelf steeds makkelijker om van jezelf te laten horen. Beloofd.
White Noise ;)Handtekening BlogSamantha Spijkers • Spijkers Coaching

Minder onzekerheid, meer zelfvertrouwen en zelfverzekerd JOUW leven leiden. Dat is waar mijn coaching op is gericht.

Over MijGratis OnzekerheidscheckPinterest


1 Comment

  1. Myluna 16 juli 2023at12:28

    Mooie reminder! Dank je! Zeker handig voor een komend gesprek!