100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 51 t/m 60

Ontdek hoe geweldig je écht bent

100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 51 t/m 60
100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 51 t/m 60

100 Tips Voor Persoonlijke Groei
Tips 51 t/m 60

Ben jij er klaar voor: persoonlijke groei? Verandering van jezelf? Groeien tot een nog betere versie van wie je nu bent? En kun je daar wat tips bij gebruiken? Dan is dit dé lijst die je niet mag missen! Vandaag vind je hier namelijk alweer de 100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 51 t/m 60.


100 Tips Voor Persoonlijke Groei
Tips 51 t/m 60

Over de helft zijn we al! Ik zeg: lekker bezig!

50 tips heb je al gekregen en na vandaag heb je er nog 40 te goed.

Wil jij weten hoe je kunt groeien op persoonlijk vlak? Lees dan snel onderstaande tips en je kunt ook deze week weer goed van start (of verder) met jouw groei:

100 Tips Voor Persoonlijke Groei
Tips 51 t/m 60

51: Laat. Los.

Krampachtig willen groeien werkt niet. Als je een zaadje in de tuin plant, dan ga je het plantje wat erin zit toch ook niet naar boven zitten kijken? Of aan de blaadjes trekken als je eindelijk een groen sprietje boven de grond uit ziet komen? Persoonlijke groei werkt in feite hetzelfde: je plant telkens “zaadjes” in je eigen leven. En die hebben nu eenmaal tijd nodig om uit te kunnen groeien tot een mooie bloem (of boom)! Geef jezelf dus alle rust en vrijheid en laat dat krampachtige los. Die groei komt echt wel, geloof me. Maar het is een proces en niet een knip-met-je-vingers-en-het-is-gebeurd-moment. Hou je focus, maar wees niet bang om de controle los te laten.

52: Vraag Om Wat Je Wilt Hebben

“Kindjes die vragen” worden helemaal niet overgeslagen. Die krijgen juist sneller precies dat wat ze willen hebben! En het is waar: als jij niet aangeeft wat je wilt hebben, dan weten mensen ook niet dat ze het je kunnen geven of helpen bereiken. Wees dus nooit bang om als veeleisend te boeken te staan, of ontevreden: dat is onzin. Je mag altijd vragen om wat je nodig hebt of wilt hebben, dan ben je niet veeleisend maar juist duidelijk. Bovendien wordt de kans dat het eerder op je pad komt daarmee alleen maar groter. Want kindjes die vragen, slagen.

53: Hou Ook Van Je Tekortkomingen

“De delen van jezelf die je nu (nog) niet leuk vindt hebben niet minder liefde nodig, maar juist meer” (Meara Luz). Jij zou jezelf niet zijn zonder óók je tekortkomingen, wat jij daar dan ook onder verstaat. Niemand is namelijk “alleen goed” of “alleen slecht”, we hebben allemaal zowel positieve als negatieve eigenschappen. Hoe kun je anders in balans zijn als het ene overheerst? Vecht niet langer tegen wat je niet leuk vindt aan jezelf en geef die onderdelen juist meer liefde. Zij hebben het nodig. En gek of niet: daarmee maak je meer ruimte voor je positieve eigenschappen om op de voorgrond te treden – je negatieve trekjes hoeven immers niet meer zo hard te vechten om in de spotlight te staan, omdat zij genoeg aandacht hebben gekregen.

54: Doe Wat Je Belooft (Ook Aan Jezelf)

Maak nooit een belofte die je niet na kunt of wilt komen, helemaal niet naar jezelf. Belofte maakt schuld en jijzelf bent de laatste persoon bij wie je schuld zou willen hebben. Je moet het immers je hele leven met jezelf stellen! Beter zorg je er dus voor dat je op goede voet staat met jezelf. Natuurlijk kun je eens een slechte dag hebben of kan er wat tussen jou en je belofte komen. Maar kom hem hoe dan ook alsnog na, omdat je anders (nog) meer vertrouwen in jezelf verliest. Doe wat je belooft, dat maakt je een nog sterker, betrouwbaarder en fijner mens.

55: Vergroot Je Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is een belangrijk onderdeel van persoonlijke groei: het is uiteraard de bedoeling dat jij weet wat je aan jezelf hebt! En door te groeien (en comfortzones te vergroten), ontwikkel je vanzelf meer vertrouwen in jezelf. Hoe je dat praktisch aanpakt? Sowieso helpen tips 1 t/m 54 je al een aardig eindje op pad. Wil je direct concreet aan de slag met je zelfvertrouwen vergroten, meld je dan hieronder aan voor dit blog (je bent er nu toch 😉) en je ontvangt direct een handige download met 7 Experimenten Voor Meer Zelfvertrouwen ↓

100 Tips Voor Persoonlijke Groei
Tips 51 t/m 60

56: Evalueer Jezelf: Wat Heb Je Bijgeleerd?

Persoonlijke groei werkt het beste als je het in kaart brengt. Daarmee bedoel ik: bijhouden van je groei. Bepaal bijvoorbeeld wat je aankomende maand graag zou willen doen of bereiken en kijk dan aan het einde van die maand of dat is gelukt. Heb je je doel gehaald? Waardoor wel/niet? Wat heb je geleerd over jezelf? En hoe zou je het een volgende keer anders aanpakken – of juist hetzelfde? Blijf noteren wat je leert, want daarmee zet je jouw persoonlijke groei op papier. En er is niets mooiers om te lezen dan je eigen succesverhaal.

57: Leef Vanuit Jouw Belangrijkste Waarden

Iedereen heeft normen en waarden. Zoek uit welke waarden jij het belangrijkst vindt in je leven, maak een top 10 en ga daarnaar leven. Ik hecht bijvoorbeeld zelf veel waarde (sorry, kon het niet laten 😉) aan respect, vertrouwen, humor en oprechtheid, om maar even wat te noemen. Waar sta jij voor? Wat vind jij belangrijk? Maak een lijstje met alle waarden die voor jou belangrijk zijn. Als het er meer zijn dan 10, kies dan de belangrijkste 10 voor jou. En rangschik die, waarbij je je belangrijkste waarde op 1 zet. Ga vanuit die waarden je leven inkleuren, dan merk je vanzelf dat er dingen veranderen – en jij dus groeit.

58: Zeg Nee En Zeg Ja

Een veelvoorkomende kwaal is dat mensen anderen niet teleur durven te stellen. Met als gevolg dat ze dus overal maar “ja” op antwoorden en zichzelf opbranden voor een ander. Of het is omdat “nee” langer is dan “ja” en de meesten van ons lui zijn aangelegd… (Grapje: natuurlijk is het het eerste!). Heb jij er weleens over nagedacht dat elke keer als jij ja zegt tegen iemand anders, je daarmee óók nee zegt tegen jezelf? Jij hebt per definitie de verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Dat betekent dat jij goed voor jezelf dient te zorgen, zowel lichamelijk als geestelijk. Als je altijd anderen voorlaat, dan word jij daar niet beter van. Zeg dus eens ja tegen jezelf door nee te zeggen tegen een ander. Want ook dat is persoonlijke groei: je grenzen aangeven (en bewaken).

59: Tel Tot 4-7-8

Heb jij last van paniekaanvallen? Kom je moeilijk tot rust? Gaat je hart weleens zó tekeer dat je denkt dat hij uit je borst knalt? Doe dan eens deze ademhalingsoefening: adem diep in (4 seconden), hou je adem vast (7 seconden) en blaas hem dan langzaam uit (8 seconden). Herhaal deze oefening maximaal 5x achter elkaar en je zult merken dat je hartslag direct wat rustiger wordt. Ik deed dit regelmatig toen ik last had van slapeloosheid en ’s nachts werd geplaagd door paniekaanvallen. Maar je kunt het overal toepassen: op je werk, in het OV, onder de douche. Als jij voelt dat je het even niet meer trekt en de paniek komt opzetten, tel dan tot 4-7-8. Adem in, hou vast, adem uit. En kalmeer. Maak je hart rustig, je hoofd leeg en jezelf klaar voor groei.

60: Vier Je Successen!

Wat heb je aan succes als je er niet bij stilstaat? Helemaal niets! Vier dus al je successen, hoe groot of klein ook. Sta er lekker lang bij stil, ga helemaal op in dat gelukzalige, blije gevoel als iets je is gelukt en hang bij wijze van spreken de vlag uit. Jij hebt het hem maar mooi geflikt! Wat het dan ook was. Misschien heb je iets gedaan wat je altijd heel eng vond, heb je voor het eerst “nee” gezegd tegen iemand, een paniekaanval onderdrukt of iemands mening sneller los gelaten. Vieren die hap! Elke succes is een mijlpaal. En aan elke mijlpaal kun je slingers hangen 😊

Met deze aanvulling op de tips houden we het deze week voor gezien.

Maar natuurlijk gaan we gewoon door tot we bij de 100 zijn! Volgende week maandag vind je hier dus gewoon 10 nieuwe tips over hoe jij kunt groeien op persoonlijk vlak.

Heb je zelf een tip of heb je vragen over een tip die je hier voorbij zag komen? Laat het met weten in een reactie!

Veel succes met werken aan je persoonlijke groei. Hopelijk helpen deze 60 tips je weer een stukje verder op je pad.

En volgende week maken we er gewoon 70 van 😉

Liefs Samantha 2021

Met welke tip(s) ga jij deze week aan de slag?

Lees Alle Tips Voor Persoonlijke Groei

Of doe de:

[maxbutton id=”5″]

Author Bio Box Samantha SpijkersVolg me via:
PinterestWordPress