100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 81 t/m 90

Ontdek hoe geweldig je écht bent

100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 81 t/m 90
100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 81 t/m 90

100 Tips Voor Persoonlijke Groei
Tips 81 t/m 90

Wie bezig is met persoonlijke groei, kan daarin soms wel wat tips gebruiken. Want hoe pak je dat nou goed aan? Daarom geef ik je er in totaal 100, met vandaag alweer de 100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 81 t/m 90. Lees snel hoe jij jouw persoonlijke groei goed aanpakt.


100 Tips Voor Persoonlijke Groei
Tips 81 t/m 90

Het laatste station voor we ons eindpunt naderen is:

  • Net zo belangrijk als alle stations hiervoor
  • Net zo belangrijk als de laatste 10 tips
  • Weer vol handige tips om direct mee aan de slag te gaan
  • All of the above

(Hint: het is natuurlijk die laatste 😉)

Genoeg introductie! Tijd voor de 100 Tips Voor Persoonlijke Groei • Tips 81 t/m 90:

White Noise ;)

100 Tips Voor Persoonlijke Groei
Tips 81 t/m 90

81: Neem Voldoende Rust

Behalve regelmatig een rustdag inplannen (tip #18), is het belangrijk dat je élke dag even een rustmomentje neemt. Al is het maar 15 minuutjes: zorg dat je iedere dag eventjes “uit” staat. Dit is belangrijk zodat jouw brein alle (nieuwe) informatie van die dag kan verwerken en jij even tijd hebt om op adem te komen. Door pauzes in te lassen blijf je namelijk meer gefocust en houd je het op de langere termijn ook langer vol.

82: Verstop Je Niet Voor Wat Je Dwarszit

Een normale reactie op problemen (in welke vorm die dan ook op je pad komen), is om ze te ontwijken. Maar daarmee verdwijnen ze niet! Wat je ook dwarszit: verstop je er niet voor. Soms is die spreekwoordelijke zure appel echt wel héél zuur, maar hoe langer je ermee wacht om erin te bijten, des te zuurder hij wordt. Neem dus desnoods even een momentje om bij te komen, uit te huilen of je frustraties eruit te schreeuwen (alles mag). Maar wat je ook dwarszit: doe er iets mee. Anders blijft het je dwarszitten.

83: Leer Van Je Verleden

Een mooie om #82 op te volgen: hoe heb jij je tegenslagen tot nu toe overwonnen? Iedereen maakt nare dingen mee in zijn/haar leven en gaat daar op de een of andere manier mee om. Bedenk voor jezelf hoe jij al jouw tegenslagen tot nu toe te boven bent gekomen – en gebruik dat als inspiratie voor als het je weer een keertje tegenzit. Leer van je verleden, zodat je kunt groeien voor je toekomst. Je hebt immers alles al in je wat je nu nodig hebt om te groeien, maak er dus ook gebruik van!

84: Praat Tegen De Stemmen In Je Hoofd

Iedereen heeft stemmetjes in zijn/haar hoofd. Vaak zijn die niet zo aardig tegen ons, bekritiseren ze ons en maken ze ons nare dingen wijs over onszelf. Dat we dom zijn, bijvoorbeeld, of niets goed kunnen. Als je alleen maar luistert naar wat deze stemmetjes zeggen, word je onzeker. Maar… Praat je terug, dan word je er beter van! Lees bijvoorbeeld ook eens hoe je van je innerlijke criticus je beste vriend maakt. Alles aan, op en in jou is ingesteld om jou beter te maken. Die innerlijke stemmetjes ook. Al mag je ze er best eens op wijzen dat hun kritiek achterhaald is 😉

85: Investeer In Jezelf

Jij bent het waard (ik voel me net een schoonheidsproductreclame, maar het is wél waar!). Jij bent jouw tijd, energie, geld en aandacht waard. Wees dus niet bang om in jezelf te investeren, want je wordt er hoe dan ook beter van. Schrijf je dus in voor die opleiding die je wilt doen, maar al jaren uitstelt. Ook al vind je het uiteindelijk toch niks: weten wat je NIET wilt is óók kennis! En kennis is groei. Je groeit altijd als je investeert in jezelf. Jij bent zelf het meest veilige én meest waardevolle “iets” waar jijzelf in kunt investeren.

100 Tips Voor Persoonlijke Groei
Tips 81 t/m 90

86: Wees Dankbaar

Dankbaarheid is een van de krachtigste en meest positieve emoties die je kunt ervaren. Sterker nog dan liefde. Stel dat je een cadeautje krijgt wat je écht niet leuk vindt. Hoewel je dan niet van het cadeau houdt, kun je wel dankbaar zijn dat iemand moeite voor je heeft gedaan. Wees dus altijd zo dankbaar mogelijk. En extra dankbaar voor alle moeilijke momenten (en vooral de moeilijke mensen) in je leven. Zij leren je meer over jezelf dan je ooit voor mogelijk hield! Vooral dankzij hen ben jij de geweldige persoon geworden die jij nu bent. En vooral dankzij hen word jij telkens nóg wat geweldiger!

87: Ruim Op (Letterlijk & Figuurlijk)

Een opgeruimd huis = een opgeruimd hoofd. Althans, voor de meesten 😉. Ik kan het je dan ook van harte aanraden om van tijd tot tijd eens lekker alles op te ruimen. Dingen weggooien die je niet meer nodig hebt, alles bij elkaar ordenen wat anders los verspreid ligt. Opgeruimdheid biedt overzicht. Persoonlijke groei is een mooi, maar intens proces. Door overzicht te creëren in je leven houd je óók overzicht in je hoofd. En daarmee bied je jezelf nog meer ruimte voor groei.

88: Wees Imperfect

Perfect bestaat niet. Leg jezelf er maar gewoon bij neer: wie streeft naar perfectie zal altijd falen. Als jij nooit een fout maakte en alles al wist, wat had je leven dan voor nut? Dan valt er niets te leren of te groeien, want perfect = geen ruimte voor verbetering. Niemand is perfect. Omarm dus lekker alles wat jou “anders” maakt, want het maakt je uniek. En dat is véél leuker, beter, mooier, bijzonderder dan perfect. Perfect is saai, dan zit je vast. Uniek is fantastisch, want daarmee kun je alle kanten op. En dat is dan weer uitermate handig als je wilt groeien 😉

89: Maak Je Persoonlijke Mantra

Zelfcompassie is je beste vriend. Waarom? Omdat het je helpt tegen jezelf te praten alsof jij je eigen beste vriend bent. Kristin Neff heeft een mantra opgesteld dat je tegen jezelf kunt zeggen als je het even moeilijk hebt. Hij gaat zo: Dit is een moment van lijden. Lijden hoort bij het leven. Dat ik op dit moment aardig tegen mezelf mag zijn. Dat ik mezelf alle compassie mag geven die ik nodig heb (Kristin Neff, 2014). Herhaal deze mantra telkens als je jezelf dingen verwijt of maak je eigen mantra. Zelfcompassie werkt. Echt!

90: Sla Geen Stapje Over

Ook als je voetje voor voetje vooruit strompelt, ga je vooruit. Loop jezelf niet voorbij. Sla onderweg geen enkele stap over. Stel dat je in een put zit en je hebt een ladder om eruit te klimmen. Dan doe je dat het snelste door trede voor trede te gaan (of sport voor sport). Sla je een sport over, dan maak je het jezelf onnodig moeilijk – en groei je minder snel. Je kunt beter per dag succesvol één klein stapje zetten, dan vastlopen op een té grote stap vooruit. Doe jezelf een plezier en maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk.

White Noise ;)

Met deze 10 verse tips zijn we bij de 90 aangekomen.

Volgende week sluiten we met nóg eens 10 tips deze lijst af.

Met welke tip ga jij aan de slag? Of heb je zelf misschien nog tips?

Laat het me weten in een reactie!

Ik wens je veel succes met je persoonlijke groei.

Maar meer nog wens ik je veel plezier – want groeien is leuk! Zeker als je het op jouw manier doet.

White Noise ;)Liefs Samantha 2021

Author Bio Box Samantha Spijkers
Volg me ook via:
PinterestWordPress

Ben jij eigenlijk wel onzeker?

[maxbutton id=”5″]