120 Levenslessen Die Je Niet Leert Op School • Les 41 t/m 50

Ontdek hoe geweldig je écht bent

120 Levenslessen Die Je Niet Leert Op School • Les 41 t/m 50
120 Levenslessen Die Je Niet Leert Op School • Les 41 t/m 50

120 Levenslessen Die Je Niet Leert Op School
Les 41 t/m 50

Ben je bijgekomen van de wijsheden van vorige week? Gelukkig! Want vandaag is het alweer tijd voor de 120 Levenslessen Die Je Niet Leert Op School • Les 41 t/m 50! Met wederom 10 nieuwe, inzichtelijke levenslessen start je meteen wijzer aan je week – en daarmee aan de rest van je leven. Lees snel verder voor nog meer diepzinnigheid:

Lees Alle Levenslessen


120 Levenslessen Die Je Niet Leert Op School
Les 41 t/m 50

Veel mensen zijn bang voor tegenslag.

Ze schamen zich voor dingen die zijn gebeurd of blijven hangen in een rol van slachtoffer – “kijk nou wat mij is overkomen!”

Dat is één manier om met je levenservaringen om te gaan.

Een andere manier is die ervaringen omzetten in lessen.

Iedereen maakt dingen mee in zijn/haar leven die niet leuk zijn (om het even zacht uit te drukken).

Maar… in elke tegenslag schuilt een les (of was je #22 vergeten?).

En hieronder vind je opnieuw 10 lessen die ikzelf leerde en graag met jou deel:

White Noise ;)

120 Levenslessen Die Je Niet Leert Op School
Les 41 t/m 50

41: Bewaak Je Eigen Grenzen

Ik hoor het vaak: “Ik wil grenzen leren stellen.” Dat is een prima persoonlijk doel, maar met stellen alleen kom je nergens (lees ook: Waarom Grenzen Stellen Nutteloos Is Als Je Ze Niet Bewaakt). Je zou een waakhond moeten zijn van je eigen grenzen. Het liefst ook zo’n hele gevaarlijke, zoals een Dobermann Pincher of zo. Binnen jouw grenzen ben jij namelijk het gelukkigst. En hoe gelukkiger jij bent, des te fijner jij je gedraagt naar anderen toe. Iedereen heeft er dus baat bij als jij jouw grenzen aangeeft – én bewaakt!

42: Praat Vanuit Jezelf

Het leven bestaat uit meningen, maar dat wist je al (#5).  Toch praten we vaak alsof onze mening een feit is, iets wat vaker dan eens leidt tot conflict. Hoe pak je dat beter aan? Door te praten vanuit de ik-vorm. “Ik zie/merk/voel/vind/hoor…” is de kortste weg naar je mening uiten op een vreedzame manier. “Jij doet/Jij zegt/Jij meent…” is de kortste weg naar verwijten en ruzie. Hou het bij jezelf, daarmee kom je veel verder.

43: Het Meest Waardevolle Dat Je Iemand Kunt Geven Is Tijd

Sommige mensen hebben veel geld, anderen weinig. Maar waar we allemaal een immer slinkende voorraad van hebben, is tijd. Op een dag is je tijd op deze wereld op, wie of wat je ook bent. En tijd besteed aan het één, kun je niet óók nog besteden aan iets anders. Wees voorzichtig aan wie je dit kostbare geschenk cadeau doet, want sommige mensen zijn je tijd niet waard. Investeer in de mensen, dieren en dingen die dat wél zijn.

44: Iedereen Is Even Waardevol, Maar Iedereen Heeft Een Andere Rol

“Mijn leven is net zoveel waard als dat van Trump”, bedacht ik me op een dag, toen hij weer eens in het nieuws was. Omdat ik niet de president van de Verenigde Staten ben geweest, wil dat niet zeggen dat mijn leven minder waard is. Dat ik niet in een naar mezelf genoemde gigantische toren woon, zegt niks over mijn waarde als mens. Ieder mens is even waardevol. De rol die ik speel in het geheel is simpelweg een andere dan dat (in dit geval) Trump heeft. Maar elke rol is uniek en nodig om de wereld draaiende te houden.

45: Waardeer Wat Je  N U  Hebt

Als je alleen maar bezig bent met dingen die voor jouw gevoel ontbreken in je leven, dan zie je niet hoe rijk je al bent. En met rijk bedoel ik niet per se geld, maar ook goede vriendschappen, een leuke baan, een fijne relatie. Ja, je wilt méér. Dat mag, dat is oké. Maar in plaats van tegen jezelf te zeggen dat je ontevreden bent totdat je krijgt wat je wilt, kun je ook denken: Wat ik nu heb is genoeg en er is ruimte voor meer. Want als je niet waardeert wat je NU al hebt, hoe kun je dan ooit tevreden zijn met wat je nog krijgt?

120 Levenslessen Die Je Niet Leert Op School
Les 41 t/m 50

46: Met Geduld Kom Je Een Heel Eind

Ik ben niet de meest geduldige persoon ter wereld, maar ik werk eraan. Want geduld voor jezelf is opluchting, omdat je jezelf daarmee ruimte geeft. Geduld naar een ander is jezelf een beter mens kunnen voelen, want je geeft hen ruimte. Let op! Geduld is iets anders dan braaf zitten afwachten tot er iets gebeurt. Goed geduld is iets in werking zetten, een zaadje planten, en dan rustig wachten tot het tijd is het meer aandacht (of water) te geven.

47: Alle Antwoorden Over Jezelf Heb Je Al In Je

Dit is een dooddoener onder life coaches. Althans, dat vind ik (want #42 natuurlijk 😉). Maar het klopt wel! Wie zoekt naar antwoorden over zichzelf buiten zichzelf, zal niets vinden. Ik kan het weten: ik heb het jarenlang geprobeerd. Ik zocht in IJsland, Estland, China en ook in Canada kwam ik bedrogen uit. Pas toen ik thuiskwam in Nederland en mezelf de ruimte gaf (en het geduld) om uit te zoeken wie ik was en wat ik wilde, kwamen de antwoorden vanzelf. Die draag je namelijk altijd met je mee, omdat ze onderdeel zijn van jou. Jij hebt het al in je.

48: Kies Altijd Voor Je Eigen Welzijn

Vroeger was ik bevriend met iemand die mijn energie opzoog alsof ze een uitgedroogde spons was en mijn levensvreugde de enige watertoevoer. Jarenlang heb ik die “vriendschap” aangehouden, achteraf weet ik niet waarom. Uit fatsoen, denk ik. Toen ik uiteindelijk de vriendschap verbrak, dacht ik maar één ding: “dat had ik veel eerder moeten doen!”. Hoe moeilijk iets ook is voor je, hoeveel pijn je er een ander misschien ook mee doet, het is het nooit waard om jouw welzijn op te offeren voor een ander. Nooit. Hak die knoop dus door, kap die vriendschap af, maak die relatie uit… En haal adem. Jij telt.

49: Elke Dag Word Je Méér Waard

Elke dag word je wijzer, slimmer, sterker, beter. Want elke dag leer je bij. Morgen begrijp je de les die je vandaag leerde uit wat er gisteren voorviel. Het is alsof je een magneet bent: er blijven steeds meer dingen aan je plakken, waardoor je steeds groter groeit. De keuzes die je vorig jaar maakte die niet goed uitpakten? Dat doe je nooit meer! Dat risico dat je nam dat je veel geluk opleverde? Die ervaring neem je mee bij een volgende stap die je zet. Zo neemt jouw waarde als mens elke dag toe. Elke. Dag!

50: “Het Leven Is Eigenlijk Heel Simpel…

…Maar wij staan er zelf op om het ingewikkeld te maken” – Confucius. Het leven ís vaak heel simpel! Door overal over na te denken, vraagtekens bij te plaatsen en de hokken van al die beren open te zetten, maken we onze levens vaak moeilijker dan ze zijn. Al die keren dat je wakker lag om iets, bang voor wat er kon gebeuren. En dan gebeurde het en was het totaal anders dan je had gedacht. Denk minder, leef meer. Het leven hoeft niet moeilijk te zijn als jij dat niet wilt.White Noise ;)

Tot zover de lessen voor deze week.

Hopelijk staat er weer wat tussen waar jij iets aan hebt en iets mee kunt.

Laat het me vooral weten in een reactie als je je ergens in herkent (of juist niet).

Of deel zelf een levensles met mij, want ook ik groei graag verder 😊

Ik wens je weer een fijne week toe, met veel ruimte voor jezelf, mooie uitdagingen en veel succes!

White Noise ;)Liefs Samantha 2021

Author Bio Box Samantha Spijkers
Volg me ook via:
PinterestWordPress

Ben jij eigenlijk wel onzeker?

[maxbutton id=”5″]


2 Comments

  1. meninggever 23 februari 2022at10:40

    Goede lessen. Voor hen die het aangaat. Ik heb zelf door schade en schande geleerd dat je soms inderdaad grenzen moet stellen. Geduld is een schone zaak. Maar soms maakte ik ook de fout dat ik snel wilde handelen om te bewijzen dat ik iets kon wat anderen niet verwachtten of voor mogelijk hielden. Je moet niet altijd je instinct volgen. Af en toe drie keer adem halen is handiger. Ter vermijding van ellende of mogelijk ongeluk. Zoals je vaak ziet bij hen die denken dat die ‘ene’ de ‘ware’ is maar er al snel achter komen dat dit zeker niet zo is. Ongelukkig zijn is geen heilig moeten, behalve bij masochisten wellicht, maar een kwestie van keuzes maken. Net zoals geloof een persoonlijke keuze is of bijvoorbeeld nudisme dan wel fitness. De een drinkt thee, de ander koffie. Je eet toch ook niet wat je echt niet lekker vindt?? Althans ik niet…..

    1. Samantha 24 februari 2022at14:52

      Dankjewel. En ja, met geduld kom je een heel eind (#46 meen ik), Soms moet je ergens een nachtje over slapen voor je het gaat doen (#24 en #25, maar nu ben ik aan het opscheppen :p). Ik ben het weer eens roerend met je eens: ongelukkig zijn is een keuze. Maar gelukkig zijn dus ook.