120 Levenslessen Die Je Niet Leert Op School • Les 51 t/m 60

Ontdek hoe geweldig je écht bent

120 Levenslessen Die Je Niet Leert Op School • Les 51 t/m 60
120 Levenslessen Die Je Niet Leert Op School • Les 51 t/m 60

120 Levenslessen Die Je Niet Leert Op School
Les 51 t/m 60

Vandaag is de laatste maandag van februari. Hoe mooi dat we deze maand afsluiten met de 120 Levenslessen Die Je Niet Leert Op School • Les 51 t/m 60. Want daarmee komen we precies uit op de helft van deze lijst. Toeval? Uh-huh. Poëtisch? Ik vind van wel. Tijd voor 10 nieuwe levenslessen? Zeker!

Lees Alle Levenslessen


120 Levenslessen Die Je Niet Leert Op School
Les 51 t/m 60

Alweer op de helft met deze lijst.

120 wijze levenslessen…

Als ik er zo op terugkijk, dan kan ik stellen dat ik in 35 jaar aardig wat heb geleerd.

Over mijn leven en mezelf.

En we zijn er nog niet eens!

Lees dus snel de 120 Levenslessen Die Je Niet Leert Op School • Les 51 t/m 60:

White Noise ;)

120 Levenslessen Die Je Niet Leert Op School
Les 51 t/m 60

51: Jezelf Straffen Heeft Geen Zin

Ik was hier echt een pro in: mezelf straffen. Omdat ik iets verkeerd had gedaan of gezegd. Alleen: het jezelf nóg moeilijker maken dan je het al hebt, werkt averechts. Het heeft totaal geen zin, want je gaat je er niet beter door voelen. En daardoor ga je je óók niet beter gedragen. Natuurlijk mag je je best eens rot voelen. Blijf er echter niet in hangen. Wat je wel kunt doen? Extra lief zijn voor jezelf. Want juist als jij het zwaar hebt, heb je behoefte aan liefde – en zeker die van jezelf!

52: Onzekerheid Is Een Superkracht

30 jaar, enkele verre vakanties en een post-HBO opleiding verder, zag ik het licht: mijn onzekerheid maakt van mij helemaal geen ramp, het is juist mijn superkracht! Omdat ik twijfel aan wat ik kan, wil of aan het doen ben, ben ik extra secuur. Ik check dingen dubbel. Ik ben een KEI in plannen. Ik vraag dingen na (wat ook altijd goed werkt bij communiceren met anderen). Maak ik fouten? Natuurlijk! Maar omdat ik me daar onzeker over kan voelen, veranderen die in no time in leermomenten. Voelt jouw onzekerheid als een last? Draai het om en maak er ook jouw superkracht van. Ga van onzeker naar onstopbaar!

53: Perfect Bestaat Niet

Er. Is. Geen. Perfect! Punt over en uit. Klaar ermee! Het heeft dus 0 zin om je te richten op perfectie, want het bestaat niet. De mensen om jou heen die een “perfect leven” hebben? Nep. Iedereen heeft zorgen, sommige mensen verbergen die gewoon beter. Je wilt nooit meer fouten maken? Dat is pas een fout! Want juist door dingen niet goed te doen, leer je hoe het beter kan. Perfect bestaat niet. Foutloos is fictie. Wees dus gewoon lekker je imperfecte zelf en geniet daarvan. Dat levert veel meer op dan streven naar iets dat niet bestaat.

54: Het Leven Bestaat Uit Keuzes Maken

Van iets kleins (wat eten we vanavond?) naar heel groot (bijvoorbeeld een partnerkeuze). Het leven bestaat uit keuzes maken. Je doet het elke dag! Vervelend als je daar niet zo goed in bent, maar gelukkig kun je het leren. En omdat je constant keuzes maakt, kun je het ook snel beter leren, omdat je constant kunt oefenen. Maar wat je ook doet: kies van tijd tot tijd ook eens voor jezelf. Om op te laden, om jezelf gelukkig te maken (en te houden). En gewoon, omdat het kan.

55: Wees Zo Onafhankelijk Mogelijk, Maar Vraag Wél Om Hulp Als Je Het Nodig Hebt

Deze les komt van een 100+ jarige man uit Engeland. Het was zijn antwoord op de vraag wat het beste advies is dat hij zelf ooit had gehad. Probeer, experimenteer en leer. Begin gewoon ergens aan, wees niet bang om te falen, maar door te ervaren en te groeien word je wijzer en minder afhankelijk van anderen. Maar… Als dingen echt even niet meer gaan, wees dan niet bang om anderen om hulp te vragen. Alles alleen doen is onmogelijk, maar je kunt ook altijd meer zelf bereiken dan je denkt.

120 Levenslessen Die Je Niet Leert Op School
Les 51 t/m 60

56: Geluk Komt Niet Van Buiten, Maar Van Binnen

Geluk is niet iets uitwendig, het is een emotie die je in je hebt. Soms kan iets van buiten er wel voor zorgen dat jij je van binnen gelukkig voelt. Je examen halen, bijvoorbeeld. Een leuke partner vinden. Een nieuwe auto kopen, et cetera. Maar het gevoel dat je dan ervaart zit in jou. Ben je dus op zoek naar geluk alsof het een voorwerp is, dan vind je het nooit. Geluk vindt JOU – als jij dingen doet die je vrolijk maken, dan word je vanzelf overspoeld door een gevoel van geluk (Lees ook: 70 Manieren Om Jezelf Direct Op Te Vrolijken).

57: Alle Keuzes Die Je Tot Nu Toe Maakte, Waren De Juiste

Alle keuzes die je maakte waar je nu, achteraf gezien, misschien spijt van hebt, waren op dát moment de juiste beslissingen. En als spijt nu de boventoon voert, dan is dat enkel de bittere bijsmaak van weten dat je een volgende keer een andere keuze maakt. Die op dát moment voor jou het beste is. Soms is leven overleven. En zijn de keuzes die je (onbewust) maakt, gericht op dat laatste. Dat is oké. Nu doe je het zo, een volgende keer doe je het anders. Alles wat jij kiest, is op dat moment het juiste.

58: Om Hulp Vragen Is Geen Teken Van Zwakte

Even checken of je nog bij bent, want deze sluit natuurlijk mooi aan bij #55 😉. Om hulp vragen is geen teken van zwakte, maar een teken van wijsheid (aldus Advik). Je hoeft niet alles alleen te doen. Er zijn ontelbaar veel mensen op deze wereld, hoe raar zou het zijn als die allemaal alles in hun eentje moesten doen? Als de keuze is ergens aan onderdoor gaan of een helpende hand vragen, kies dan voor het laatste. Misschien voelt dat als een zonde, maar het is pas écht zonde als je geen gebruik maakt van wat er is om jou verder te helpen.

59: Je Kunt Je Omgeving Niet Veranderen. Jezelf Wel.

Een ander kun je niet veranderen. Alleen jezelf. En, niet geheel onbelangrijk: als je jezelf verandert, verandert je omgeving vanzelf mee. Stel dat jij je altijd aan iedereen hebt aangepast, maar je hebt geleerd om je grenzen te stellen (en bewaken, want #41). Zolang je consistent blijft in jouw verandering, zul je ook verandering in je anderen merken. Er zullen mensen uit je leven verdwijnen en er zullen nieuwe mensen bijkomen. Niet omdat jij succesvol je omgeving hebt aangepast, maar jezelf. Jij bent de magneet in jouw leven: de energie die jij uitstraalt bepaalt wie en wat je aantrekt.

60: Zoek Altijd Naar Het Positieve

Het is makkelijk om te focussen op het negatieve in je leven. En als ik het dan toch over magneten heb: negativiteit trekt altijd meer negativiteit aan. Zie je de dingen dus somber in, dan wordt alles alleen maar méér somber. Gelukkig trekt positiviteit op zijn beurt positiviteit aan.Je hoeft niet constant vrolijk of gelukkig te zijn, maar zoek wel dagelijks naar positieve dingen. Misschien kreeg je een mooi compliment, had je een heerlijk genietmoment of een persoonlijke doorbraak. Geef jouw positieve ervaringen voorrang boven de negatieve en merk dat deze steeds meer de overhand nemen in je leven. En ja, ook dit is een gevalletje #54 😉 White Noise ;)

We liggen lekker op koers voor de tweede helft van deze lijst.

Hopelijk heb je ook deze week weer wat mooie inzichten erbij gekregen, misschien een AHA-momentje (of twee, drie… tien?) gehad.

En kun je er weer vol goede moed tegenaan.

Ik wens je een fijne, mooie, wijze week toe!

White Noise ;)Liefs Samantha 2021

Author Bio Box Samantha Spijkers
Volg me ook via:
PinterestWordPress

Ben jij eigenlijk wel onzeker?

[maxbutton id=”5″]


2 Comments

  1. meninggever 1 maart 2022at09:22

    Goede adviezen. Ik heb er een aantal in het verleden eigen gemaakt. Ging uit van de eigen kracht, benutte wel een netwerk, zag mijzelf als getalenteerd, dat hielp veel. Benaderde alles serieus, met humor af en toe en relativeerde veel. Het bracht me een schat van werk- en levenservaring. En wat je aan jezelf of je geschiedenis niet bevalt stop je weg in een grote kist, slot er op en opbergen dat ding…Helpt nog het meeste….altijd een schone lei…

    1. Samantha 2 maart 2022at11:45

      Dankjewel 🙂 Niemand is meten “klaar” als hij of zij aan de wereld begint. De meest belangrijke levenslessen pik je gaandeweg op (of lees je op iemands blog, bijvoorbeeld, haha).