Persoonlijk Gestoei • 4 Persoonlijke Levenslessen Over Persoonlijke Groei

Ontdek hoe geweldig je écht bent
 

Vol Vertrouwen • Persoonlijke Verhalen Over Persoonlijke Groei • Persoonlijk Gestoei
Vol Vertrouwen • Persoonlijke Verhalen Over Persoonlijke Groei • Persoonlijk Gestoei

Dit keer een échte introductie. Zodat ik de rest van dit artikel kan besteden aan waar het om draait: Persoonlijk Gestoei • 4 Persoonlijke Levenslessen Over Persoonlijke Groei. 4 ervaringen van yours truly die me een wijze les hebben geleerd. 4 lessen die ik hieronder met je deel. Doe er je voordeel mee en groei een stuk met me mee 😊

Bergen overwonnen: 🏔️🏔️🏔️🏔️


Persoonlijk Gestoei
4 Persoonlijke Levenslessen Over Persoonlijke Groei

Zie je geen video? Klik dan hier

4 Persoonlijke Levenslessen Over Persoonlijke Groei
Tip 1: Zorg Goed Voor Jezelf

Ik zit aan een labtafel met een vriendin. In het midden van de tafel is een gaskraantje bevestigd, maar ik kan me niet meer herinneren of je nou moest drukken en draaien of moest tillen en draaien om het open te krijgen.

Het is mijn eerste les scheikunde en ik kan je eerlijk vertellen dat ik er, ook na tientallen lessen later, niet veel meer van heb onthouden dan die ene les.

“Als je ziet dat je buurman of buurvrouw flauwvalt, staat er waarschijnlijk ergens een gaskraantje open. Ga NIET kijken wat er aan de hand is met je labpartner! Open snel een raam en steek je hoofd naar buiten. Haal een aantal keer diep adem en open de andere ramen. Draai het openstaande gaskraantje dicht. En DAN PAS mag je kijken hoe je medeleerlingen eraan toe zijn!”

Dit verhaal maakte grote indruk op mijn veertienjarige zelf. Zo erg dat ik het, bijna twintig jaar later, nog woord voor woord kan herhalen.

De clou? Als jij óók flauwvalt, is er niemand meer over die de anderen kan helpen.

 

Zorg eerst en altijd goed voor jezelf. Pas dan kun je ook goed voor iemand anders zorgen.

White Noise ;)

Stop met in een ander zijn hoofd
proberen te kijken en vind
rust in het jouwe

• Samantha Spijkers •


White Noise ;)

4 Persoonlijke Levenslessen Over Persoonlijke Groei
Tip 2: Stop Met In Het Hoofd Van Anderen Te Kijken

Het is geen geheim dat ik depressief ben geweest. Een van de belangrijkste factoren die daaraan bijdroeg was dat ik de hele dag alleen maar bezig was met wat anderen mogelijk van mij vonden.

En dat vrat niet alleen energie, maar ook mijn eigenwaarde teerde er helemaal door weg.

Want het hield niet op bij wat anderen mogelijk dachten, oh nee! Ik kon gesprekken en ontmoetingen dagenlang door mijn hoofd laten rollen, telkens opnieuw bedenkend of wat de ander gedaan of gezegd had wel echt was.

Tijdens een sessie met mijn psycholoog vroeg laatstgenoemde of ik röntgenogen had. Ik keek haar niet-begrijpend aan.

“Kun jij in het hoofd van een ander kijken?” vroeg ze toen, “Kun jij zien wat mensen denken?”

Ik schudde van nee.

“Wat levert het je op om het constant te proberen?”

“Niets.”

“Hou er dan eens mee op,” was de conclusie.

 

Ga ervan uit dat wat een ander tegen je zegt ook daadwerkelijk is wat de ander wil zeggen en laat los wat JIJ vreest dat ze werkelijk bedoelen.

 

Jij bent de ander niet (en andersom). Stop met in hun hoofd proberen te kijken en vind rust in het jouwe.

White Noise ;)

White Noise ;)

4 Persoonlijke Levenslessen Over Persoonlijke Groei
Tip 3: Maak Je Niet Druk Om Een Druppel In De Oceaan

Tijdens mijn opleiding tot coach moest ik oefenen op zogenaamde “proefklanten”. Eén van hen gaf mij de meest waardevolle feedback ooit!

Toen bleek dat ik mijn deadlines met haar niet ging halen (en mijn diploma dus later zou ontvangen) raakte ik licht in paniek.

Voorafgaand aan een sessie vertelde ik haar dus dat ik “iets belangrijks wilde bespreken.”

Bloednerveus kwam ik haar appartement binnen, want confronteren is een dingetje (dat ik heb moeten leren, maar dat is een ander verhaal).

We gingen zitten en ik gooide mijn verhaal op tafel, waar mijn proefklant mijn “probleem” later weer hartelijk vanaf lachte. Haar reactie: “Geen punt, dan plannen we toch alles wat sneller in?”

Haar feedback hierop was dat ze dacht dat ik soms van iets heel kleins iets heel groots kon maken en me daarin kon verliezen.

De ironie was dat zij dát heel zenuwachtig deelde en ik dáár juist heel hartelijk om kon lachen, want ik herkende me erin!

Als je 1 druppel water aan de oceaan toe zou voegen, wat verandert er dan aan de oceaan?

Niets.

 

Focus je niet op die ene druppel méér in een oceaan. Focus je op wat werkelijk belangrijk is en verspil geen energie aan kleine probleempjes die zichzelf vaak oplossen.

White Noise ;)

It is the hardest times
that teach us the most
valuable life lessons

• Onbekend •


White Noise ;)

4 Persoonlijke Levenslessen Over Persoonlijke Groei
Tip 4: Jouw Eigenwaarde Bevindt Zich Niet Bij Een Ander

Je kunt zoeken wat je wilt, maar je zult jouw eigenwaarde nooit in de handen van een ander vinden.

Ik ben heel lang bevriend geweest met mensen die, achteraf gezien, totaal niet bij mij pasten. Een van hen, bijvoorbeeld, had er een handje van om mij af te kraken. Soms subtiel, meestal niet zo.

Ik was vaak bezig mij aan te passen aan de wensen van deze persoon, om te voldoen aan het beeld dat hij/zij van mij had.

Twaalf jaar later besefte ik dat dat beeld in al die tijd nooit was bijgesteld: wat ik ook deed, ik bleef voor hen altijd die loser.

 

Het maakt niet uit wat een ander van je vindt, zolang jij weet wie je bent is dat de énige waarheid over jou.

 

Laat niet het beeld dat een ander van jou heeft jouw eigenwaarde vormen, maar vorm het zelf. Als jij lekker in je vel zit, is er niets of niemand meer die jou klein krijgt.

Omdat JIJ weet wat JOUW waarde (en waarheid) is!

White Noise ;)

Je kunt zoeken wat je wilt,
maar je zult jouw eigenwaarde
nooit in de handen
van een ander vinden

• Samantha Spijkers •

White Noise ;)Hopelijk heb jij iets aan deze levenslessen en ervaringen van yours truly zodat je het niet zelf aan den lijve hoeft te ondervinden.

Want ook van andermans fouten kun je leren 😉White Noise ;)Liefs Samantha 2021White Noise ;)

Wat vond jij van deze levenslessen? Heb je zelf wellicht nog andere die erbij horen?Samantha Spijkers • Spijkers Coaching

“Ik coach vrouwen die helemaal KLAAR zijn met zich onzeker voelen over zichzelf en wat ze kunnen naar meer zelfvertrouwen. Zodat zij EINDELIJK in zichzelf gaan geloven en het leven gaan leiden dat zij écht willen!”

HomeGratis OnzekerheidscheckOver MijPinterestContact

White Noise ;)

White Noise ;)

Van 24 oktober t/m 6 november ben ik aan de wandel in Ierland 💚
Je bent net zo welkom als anders om een reactie op mijn berichten achter te laten,
maar ik reageer zelf pas weer vanaf maandag 7 november.

4 Comments

 1. meninggever 31 oktober 2022at11:38

  In mijn werkzame leven en daarna heb ik die lessen allemaal ondervonden en benut. Altijd was er wel kritiek. In banen zoals die waarin ik zat en ook omdat ik de ambitie had om leiding te willen geven (wat ik ook kan..), krijg je heel veel kritiek. Soms van alle kanten en soms uit onverwachte hoek. Ik ben altijd in mijzelf blijven geloven. Leerde wel door ervaringen bij, tuurlijk, maar benutte wat ik leerde ook om nog sterker in mij zelf te blijven geloven. Immers velen menen alles over je te weten zonder je te kennen. Ooit werd ik als manager beoordeeld door een aangestelde directeur in een positie boven mij. Die hield dan van die praatsessies met iedereen om jouw functioneren te beoordelen. We vonden elkaar niet zo leuk. Hij vond wel dat hij mij moest vertellen wat ik deed. En daar was geen kritiek op, wel op mijn persoon. Ik vroeg hem toen als antwoord wat hij eigenlijk van mij wist. Had hij zich ooit in mijn leven verdiept? Mijn ervaring? Hoe mijn vrouw heette, mijn hondje? Welke liefhebberijen IK had (hij kon honderduit vertellen over de zijne). Ik denk dat hij nadat hij moest toegeven daar geen antwoord op te hebben, moest constateren dat dit soort gesprekken geen zin hadden bij mij. En dat was ook zo. Ik stond en sta stevig in de schoenen en dat komt toch vooral ook door ervaring. En echt, dat komt je niet aanwaaien tijdens je jeugd… Dat is gewoon groei!

  1. Samantha 7 november 2022at15:00

   Groei is ervaring, inderdaad. Op je spreekwoordelijke bek gaan, opstaan, jezelf afstoffen en het de volgende keer anders doen. Iets met schade en schande 😉 Maar je hebt gelijk: alleen jij kent jezelf het beste. Zodra je dát inziet, valt er heel veel last van je af.

 2. Lalune 27 oktober 2022at21:34

  Tip 2 is een goede reminder voor mijzelf. Dank je wel…

  1. Samantha 7 november 2022at14:58

   Graag gedaan 🙂 (Hij is soms wel lastig, hoor! Ik trap er ook nog zo vaak in, stiekem, dat ik invul voor anderen). Gelukkig baart oefening kunst!