Levenslessen In De Praktijk • Doe(l) Het Lekker Zelf!

Ontdek hoe geweldig je écht bent

White Noise ;)

Vol Vertrouwen • Persoonlijke Verhalen Over Persoonlijke Groei • Doel-It Yourself
Van 2022 een topjaar maken? Dat doe(l) je helemaal zelf met deze handige printable!

White Noise ;)

Levenslessen In De Praktijk
Doe(l) Het Lekker Zelf!

Wil jij jezelf ook doelen stellen voor 2022? En vraag je je af hoe je dat goed aanpakt? Ik kan je niet vertellen wat je moet doen om 2022 succesvol te maken. Ik kan je wél vertellen hoe je dat zelf aanpakt. Met een handige printable en uitleg, zeg ik: Doe(l) Het Lekker Zelf!


Doe(l) Het Lekker Zelf!
Speluitleg

Als je nog niet “om” bent wat betreft doelen stellen voor jezelf, lees dan mijn 4 Tips Om Van 2022 Een Succesjaar Te Maken.

Conclusie: doelen werken beter dan voornemens.

Wanneer je dat doorhebt, kan de pret beginnen. Want dan kun je aan de slag met de dingen bereiken die jij écht wilt doen!

Hoe pak je dat goed aan?

Hieronder vind je een handige overzichtje met alle stappen van goede doelen opstellen – én behalen.

Aan de hand van een voorbeeld loop ik die stappen met je door, zodat jij snapt wat ik ermee bedoel.

En jij straks al je eigen doelen kunt behalen.

Waar wachten we nog op? Let’s doel this!

Aanschouw het overzicht:

Doel It Yourself Printable
Klik op mij en ik word groter

BONUSTIP: schrijf alles uit op papier zodat je het altijd terug kunt vinden.

White Noise ;)

A goal without a plan
is only a dream

• Brian Tracy •

White Noise ;)

Doe(l) Het Lekker Zelf!
Stap 1 t/m 3

1. Bepaal Je Doel

Vraag jezelf af wat het is dat jij graag wilt bereiken. Wat wil jij anders zien? Wat wil jij doen/zijn/kunnen/weten wat je nu nog niet doet/bent/kunt/weet?

Een doel mag best wat groot zijn, wat abstract zelfs. Zolang het maar iets is waar je naartoe kunt werken.

Als voorbeeld nemen we: Ik wil meer zelfvertrouwen hebben

2. Stel Acties Op

Welke stappen kun jij bedenken om je doel te behalen? Wat kun jij letterlijk doen?

Als je doel je finish is, dan zijn je acties de stappen die jij onderweg zet om bij je finish te raken.

Vanaf hier wordt het belangrijk om concreet te zijn en starten we met SMART*: we worden specifiek.

In het voorbeeld: Ik ga vaker dingen doen buiten mijn comfortzone

3. Maak Het Meetbaar

Met meetbaar wordt bedoeld: hoe weet je wanneer je je actie hebt afgerond?

Want meten = weten! Als je niet bijhoudt of je op schema ligt, verlies je je finish uit het oog en verdwaal je.

Dus hoe weet ik straks of ik vaker dingen buiten mijn comfortzone heb gedaan?

In het voorbeeld: Elke maand doe ik iets wat ik graag wil, maar wat ik spannend vind, zoals alleen naar de film gaan

White Noise ;)

White Noise ;)

Doe(l) Het Lekker Zelf!
Stap 4 t/m 7

4. Maak Een Planning

Je hebt nu specifieke, meetbare acties bedacht om je doel te behalen. Bedenk je wanneer je aan die acties gaat werken.

Wat worden je start- en einddatum?

Het is belangrijk om jezelf een deadline te geven, zodat je een leidraad hebt om jouw gewenste stappen te zetten.

In het voorbeeld: Ik begin op 1-1-2022 en vóór 31-1-2022 ben ik 1x alleen naar de bioscoop geweest

5. Beloon Jezelf

Persoonlijke groei is hard werk. Daarom is het belangrijk dat jij jezelf beloont als je een spannende actie tóch hebt uitgevoerd!

Jezelf belonen kan het verschil maken tussen je doelen halen of niet. Het kan je net dat ene duwtje geven om tóch door te zetten.

En doorzetten is de enige échte manier om je doel te behalen.

In het voorbeeld: Als ik alleen naar de bioscoop ga, mag ik daarna van mezelf die extra large chocoladereep opeten (chocolade werkt altijd 😉)

6. Vier Je Succes

Kleine stapjes, grote stapjes, uiteindelijk leiden ze allemaal naar één ding: de finishlijn die jij bij stap 1 hebt bepaald.

Kom jij over de finishlijn na hard werken?

GEFELICITEERD!

Dat mag gevierd worden!

Veel te vaak gaan we voorbij aan onze eigen successen, maar nu eens niet.

Geniet van wat je bereikt hebt en wees trots op jezelf: you did this!

In het voorbeeld: Ik mag me enorm trots en blij voelen dat ik moeite heb gedaan voor mezelf en nu meer zelfvertrouwen heb! Schouderklopje voor mezelf!

7. Bepaal Een Nieuw Doel

Wat, je dacht dat je was uitgegroeid? Echt niet 😉

Wees niet bang dat je, als je je doelen hebt behaald, je niets meer te doen hebt.

Er komt altijd een nieuw doel op je pad, want er zullen altijd dingen zijn die jij graag zou willen bereiken.

White Noise ;)

Goals are as essential to
success as air is to life

• David J. Schwartz •

White Noise ;)

Doe(l) Het Lekker Zelf!
Doel-It Yourself

Bonustips

a) Doelen staan niet in steen gegrift. Dat betekent dat ze onderweg kunnen veranderen of, als je erachter komt dat iets toch niet bij je past, verdwijnen. Hetzelfde geldt voor acties.

 Dat is oké.

b) Je kunt per doel meerdere acties bedenken. Kijk welke stappen er voor jou nodig zijn om je doel te bereiken.

Voelt een stap te groot? Voeg dan een kleiner tussenstapje toe.

Voelt een stap te klein? Zet er dan nog één!

Doe het op jouw manier en tempo.

c) Hoewel een doel wat abstract mag zijn, houd je je het beste aan de SMART methode voor je acties: *Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

Ik hoop dat ik je niet alleen genoeg inspiratie, maar ook genoeg informatie heb gegeven om aan de slag te gaan met jouw persoonlijke doelen voor dit nieuwe jaar.

En jaja, ik weet dat je nu niet alleen naar de bioscoop kunt in verband met corona.

Maar het is een persoonlijk voorbeeld van één van de acties die ik ooit deed om meer zelfvertrouwen te krijgen (en hij werkte heel goed!).

In het kader van persoonlijke verhalen over persoonlijke groei… wilde ik je deze niet ontzeggen 🙂

Hier vind je nogmaals het doelenoverzicht:

Doel It Yourself Printable
Klik op mij en ik word groter

Heel veel succes!White Noise ;)Liefs Samantha 2021

Author Bio Box Samantha Spijkers
Volg me ook via:
PinterestWordPress

Ben jij eigenlijk wel onzeker?

[maxbutton id=”5″]


2 Comments

  1. meninggever 9 januari 2022at13:26

    Ooit, ik was nog maar een jong ventje, gaf ik mijzelf de opdracht om later totaal anders te eindigen qua welvaart en status dan mijn ouders hadden gedaan of de mensen om me heen. Ik wilde directeur van een bedrijf worden. Want dan was alles beter…. In mijn vriendenkring (nog steeds) was dat best ambitieus. Immers we waren niet van de hoogste komaf, er moest veelal hard voor gewerkt worden. Een van die vrienden werd later directeur, maar dat was ook omdat hij het beste had gestudeerd en dus geschikt om het bedrijf van zijn pa over te nemen. Ik moest het door ook veel studeren en heel hard werken zien te bereiken. Intussen in allerlei bedrijfstakken en situaties mijn praktische kennis op gebied van management ophogend. Op mijn 40e was het zo ver. Directeur van een dealer-filiaal. Druk, stress, maar ook geweldig. Werd ik er ook gelukkiger van?? Nou niet meteen….Dat doel was heilig, maar de Hemel was het niet. Vele jaren later en ook twee bedrijven, zocht ik het in zelfstandigheid. Dat beviel me zeer. Ingehuurd als hoofdredacteur op diverse bladen, later trainer/coach op gebied van communicatie en verkoop. IK voelde me helemaal senang, ook al kwamen er best veel uitdagingen op mijn pad. Maar toch, dat bleek min of meer de enige juiste keuze. Kortom, doelen stellen om jezelf gelukkiger te maken zijn handiger dan al die materiele zaken die zo aantrekkelijk lijken. Niet iedereen is meedogenloos genoeg voor die posities, niet iedereen kan het figuur van een fotomodel behalen, en intelligentie is iets wat je wel kunt trainen, maar ook moet hebben meegekregen in de genen. Stel inderdaad haalbare doelen…..dat maakt nog eens extra gelukkig….

    1. Samantha 10 januari 2022at13:48

      Op zich ben ik het met je eens, maar ik ben al jaren van mening dat geluk van binnen zit en niet te vinden is in materiële zaken (tenzij het om grote hoeveelheden chocolade gaat. En dan nog kun je daar goed ziek van worden). Maar soms hebben mensen het even nodig om hun materiële doelen na te streven, al is het maar om erachter te komen dat ze daarvan niet gelukkig worden. Elke stap in je leven is er één vooruit, denk ik dan. Doe waar jij gelukkig van denkt te worden, dan kom je er vanzelf achter of dat echt zo is. En wat je anders/beter kunt doen.