Doen & Laten • 6 Bruikbare Tips Tegen Piekeren

Piekeren, wie kent het niet? Maar wat kun je eraan doen en hoe hou je ermee op? Dat lees je in Doen & Laten • 6 Bruikbare Tips Tegen Piekeren


Doen & Laten
6 Bruikbare Tips Tegen Piekeren

Doen & Laten Op Donderdag • 6 Bruikbare Tips Tegen Piekeren
Doen & Laten Op Donderdag • 6 Bruikbare Tips Tegen Piekeren

White Noise ;)

Iedereen twijfelt weleens ergens over en niemand is piekeren vreemd.

Dat op zich is niet erg, maar wanneer je je telkens opnieuw verliest in negatieve gedachten wordt dat een probleem.

Hieronder vind je 6 Bruikbare Tips Tegen Piekeren, want wat kun jij meteen al doen om je gedachten de baas te worden? Nou, dit dus:

White Noise ;)Doen en Laten Top image

6 Bruikbare Tips Tegen Piekeren

1: Jij Bent Niet Je Gepieker

Het kan je helpen om je gedachten los te zien van jezelf. Dus jouw gepieker en getwijfel zijn gedachten die je hebt in plaats van dat het een essentieel onderdeel van jou is. Merk je weer een negatieve gedachte op? Benoem dit dan letterlijk voor jezelf: “Ik merk dat ik weer een twijfelgedachte heb.” Dit werkt beter dan een “OH NEEEEEE!! IK MOET NOG…” waarbij je meteen in een paniekmodus schiet. Creëer een afstand tussen je gepieker en je gedrag door het eerste te zien als rondvliegende gedachten die jij zomaar per ongeluk hebt opgepikt. Maar je twijfels zijn gedachten en geen realiteit. En jij bént niet je gepieker.

2: STOP Je Gedachten

Helpt het benoemen je niet genoeg om het piekeren te stoppen, STOP dan je gedachten door jezelf op dat moment letterlijk (in je hoofd) toe te roepen NEE. STOP. Sta jezelf niet toe deze gedachte verder te onderzoeken, maar laat hem los. Werkt dit ook nog niet helemaal naar je zin? Probeer dan eens de eeuwenoude truc met het elastiek: draag een elastiekje aan je pols en elke keer als je merkt dat je piekert, laat je dit eventjes tegen je pols schieten. Negative reinforcement noemen psychologen dit: negatief gedrag “straffen” met een negatieve actie. Of in gewoon Nederlands: actief negatief gedrag afleren.

3: Reserveer Tijd Voor Je Gepieker

Nog beter dan iets afleren werkt nieuw gedrag aanleren. Leer jezelf aan om elke dag een vaste tijd in te ruimen voor je gepieker. Ik noem dit het “piekerkwartier” en heb aan den lijve ondervonden hoe effectief dit werkt. Stel, je kiest ervoor elke avond om 20u een kwartiertje te nemen voor AL je piekergedachten. De hele dag door “verwijs” je elke poging tot piekeren naar die avond wanneer je piekerkwartier live gaat. Eerder heb je er geen tijd voor. Om 20u zet je een timer op 15 minuten en je gaat ergens rustig zitten. Alles wat zich dan aandoet om over gepiekerd te worden, is welkom (SPOILER: grote kans dat al je twijfels het voor gezien laten en je een rustig kwartiertje hebt). Komen er wél dingen op? Schrijf deze op en ga door naar tip 4.
Doen en Laten bottom imageWhite Noise ;)

White Noise ;)Doen en Laten Top image

6 Bruikbare Tips Tegen Piekeren

4: Relativeer Met Byron Katie’s 4 Vragen

Byron Katie heeft een boek geschreven met als basis 4 vragen die je helpen relativeren. Loopt je hoofd ergens van over? Beantwoord dan de volgende vragen: 1. Is deze gedachte waar? (Zo niet, ga naar vraag 3), 2. Kun je absoluut 100% zeggen dat het waar is? 3. Hoe reageer je, wat gebeurt er als je deze gedachte gelooft? 4. Wie zou je zijn zonder deze gedachte? Beantwoord deze vragen op papier en lees je antwoorden terug. Grote kans dat je gepieker voor nop was 😉 Maar gelukkig weet je dat nu zelf. Doe je dit in opvolging van je piekerkwartier? Kijk dan naar dingen waar je wél wat aan kunt doen, die pak je aan. Al de rest laat je los.

5: Kies Een Leukere Gedachte

Ja, soms is het zo simpel. De Rationeel Emotieve Theorie stelt dat gedachten beïnvloed worden door gebeurtenissen. En hoe je je voelt is een reactie op wat je denkt. Pak je je gedachten aan, dan verander je dus hoe je je voelt. Ga in gedachte (je bent toch al aan het overdenken, dus dit moet een eitje zijn) terug naar de situatie waar je die nare gedachten bij kreeg. Welke gedachte voert de boventoon? Welke zin heeft letterlijk de hoofdrol? Kies een andere. “Ik ben ook zo’n loser” wordt “Ik doe altijd mijn best”, bijvoorbeeld. En kijk dan eens hoe jij je bij die nieuwe gedachte voelt. Vast 100% beter.

6: Herstel Je Focus

Als je naar je probleem blijft staren, zul je nooit de oplossing zien. Breng het in perspectief: is het wel jouw probleem? Grote kans dat je je druk maakt om iets dat iemand anders moet oplossen. Iets wat helemaal niet jouw verantwoordelijkheid is. Of waar JIJ geen invloed op hebt. Gun het die ander om zijn/haar/diens eigen verantwoordelijkheden te dragen en jezelf om te accepteren hoe het leven je toekomt. Soms kun je gewoon niet anders. Ten tweede… Als je piekert over iets dat over 5 dagen niet meer belangrijk is, waarom zou je er dan 5 minuten aan verspillen? De oplossing van veel problemen is vaak dat het helemaal niet jouw probleem is. En waarom zou je er dan mee bezig blijven?
Doen en Laten bottom imageWhite Noise ;)Gedachten komen en gaan en lijken in zekere zin op visite. En net als mensen blijven de meest vervelende altijd het langste plakken…

Maar… Dat hoeft helemaal niet! Want jij bent baas in eigen hoofd en JIJ bepaalt waar je je aandacht aan schenkt.

En met bovenstaande tips moet je ongetwijfeld een aardig eindje komen om wat ongewenste piekervisite weg te sturen 😉White Noise ;)Handtekening BlogSamantha Spijkers • Spijkers Coaching

Minder onzekerheid, meer zelfvertrouwen en zelfverzekerd JOUW leven leiden. Dat is waar mijn coaching op is gericht.

Over MijGratis OnzekerheidscheckPinterest