Mijn Zelfvertrouwen Is Van MIJ • Hoe Een Ander Jouw Zelfvertrouwen Beïnvloedt Ligt Aan Jou

Ontdek hoe geweldig je écht bent

Vol Vertrouwen • Persoonlijke Verhalen Over Persoonlijke Groei • Doe-Het-Zelfvertrouwen
Jouw zelfvertrouwen is jouw verantwoordelijkheid. Ook als je één verkeerde vraag stelt aan één verkeerd persoon.

Mijn Zelfvertrouwen Is Van M I J
Hoe Een Ander Jouw Zelfvertrouwen Beïnvloedt Ligt Aan Jou

Dan denk je dat je er bent en dan loopt je zelfvertrouwen een enorme deuk op. Het overkwam mij jaren geleden toen ik door iemand werd uitgefoeterd. “Ik moet dus wel een slecht mens zijn,” was mijn conclusie. Gelukkig kwam ik tot inkeer. Dat verhaal deel ik vandaag met je, want Hoe Een Ander Jouw Zelfvertrouwen Beïnvloedt Ligt Aan Jou.


Hoe Een Ander Jouw Zelfvertrouwen Beïnvloedt Ligt Aan Jou
Foutje, Bedankt

Ik heb ooit de fatale fout gemaakt om aan een homoseksuele man te vragen…

Wacht! Misschien moet ik dit niet vertellen.

Ik vind het namelijk nog steeds gênant om op te biechten…

Maar goed. Wie A zeg, moet door de zure appel heen bijten.

Dus: ik heb ooit de fatale fout gemaakt om aan een homoseksuele man te vragen wat hij van Martien Meiland vond.

OhhemelwatbeniktochookeenwerkelijkVRESELIJKmens!

De enorme lading kritiek en (serieus) urenlange tirade die ik vervolgens over me heen kreeg was meer dan genoeg om me dagenlang het Slechtste Mens Op Aarde te voelen.

Even wat meer context: Chateau Meiland was destijds aan zijn opmars bezig en ik was in de war.

Vond ik het een leuk programma? Ik wilde er niet naar kijken, maar kon ook niet wégkijken wanneer het op TV was.

En die Martien waar iedereen het over had, wat moest ik daarvan denken?

In mijn zoektocht naar een mening hierover klopte ik aan bij al mijn kennissen en dus óók bij eerdergenoemde man.

Hij vertelde mij dat ik discrimineerde, in hokjes dacht en leefde vanuit vooroordelen.

Mijn zelfvertrouwen ging spontaan op een verlengde vakantie naar Verweggistan en mijn onzekerheid begon aan een hernieuwde regeerperiode.
White Noise ;)

I have an unremovable
stain of self-confidence

• RUSS •


White Noise ;)

Hoe Een Ander Jouw Zelfvertrouwen Beïnvloedt Ligt Aan Jou
Andere Mening

Ik weet niet wat ik erger vond: dat ik iemand per ongeluk had gekwetst met een (vond ik) onschuldige vraag of dat ik werd uitgefoeterd.

Hoe dan ook: ik heb me dagenlang een slecht mens gevoeld.

Dacht ik dat ik vriendelijk, respectvol en tolerant was, bleek ik juist het tegenovergestelde van dat alles te zijn!

Mijn zelfvertrouwen was eraan en ik twijfelde over alles: wat ik dacht, wat ik voelde, wat ik deed (of juist niet).

Vond ik mezelf eindelijk leuk, bleek dat (blijkbaar) helemaal onterecht.

Uiteindelijk was het een goede vriendin die me er bovenop hielp.

Met het schaamrood op mijn kaken vertelde ik haar wat er was gebeurd.

Ik verwachtte wederom een harde veroordeling en die kwam ook.

Ze was namelijk wel degelijk zwaar verontwaardigd… over de reactie van de ander.

“Wat overdreven, zeg! Hij beschuldigt jou van in hokjes denken en doet het vervolgens zelf nog erger.”

Na me dagenlang down te hebben gevoeld, werd ik weer wat vrolijker.

Het lag niet aan mij!

Ik ben geen slecht mens alleen omdat iemand anders vindt van wel.

Iemands mening over jou is namelijk nooit meer dan dat: een mening.

Het is geen FEIT.

White Noise ;)

White Noise ;)

Hoe Een Ander Jouw Zelfvertrouwen Beïnvloedt Ligt Aan Jou
Doe-Het-Zelfvertrouwen

Het probleem met je zelfvertrouwen is dat als het niet uit jezelf komt, het vreselijk breekbaar is.

Als jouw mening over jezelf namelijk afhangt van wat een ander van jou vindt, dan gok je verkeerd – en verlies je altijd.

Want als 100 mensen een mening over jou vormen, dan is het 100x anders.

En probeer maar eens 100 mensen te pleasen door jezelf aan te passen aan al hun wensen… Onmogelijk!

Zelfvertrouwen werkt pas als het van binnenuit jezelf komt.

Jouw mening over jezelf mag daarom nooit afhangen van de mening van een ander.

Die is trouwens ook helemaal niet belangrijk, weet je dat?

So what dat er ergens iemand rondloopt die mij ziet als homo-hater?!

IK weet dat ik dat niet ben.

IK weet dat ik de “watvindjijvanMartienMeiland”-vraag aan iedereen heb gesteld, of ze nu homoseksueel waren of niet.

Want IK weet dat het mij geen ene barst uitmaakt op wie iemand verliefd wordt.

Dat is mijn persoonlijke zekerheid.

Dat zijn de meningen waarop ik altijd kan vertrouwen, want ze horen bij mij.

White Noise ;)

Zelfvertrouwen is net
als ademhalen: dat kan een
ander ook niet voor je doen

• Samantha Spijkers •


White Noise ;)

Als het leven een rekensom is, dan is het deze:

 • 1/3 van alle mensen die je zult ontmoeten in je leven, zal jou leuk vinden
 • 1/3 van de mensen zal jou niet leuk vinden
 • En 1/3 van alle mensen… boeit het niets

Focus je dus op die 1/3 die jou wél leuk vindt, want die geven jou het meeste energie!

En hoewel ook hun mening over jou enkel een mening is, kunnen zij je wél helpen als je er eventjes doorheen zit.

Zoals mijn vriendin bij mij deed 😊

Zelfvertrouwen is weten wat je aan jezelf hebt.

En als je het eventjes toch niet weet, dat je erop vertrouwt dat het alsnog goed komt.

White Noise ;)Liefs Samantha 2021

White Noise ;)

PS: Wat vind jij van Martien Meiland? – Grapje! 😉

Author Bio Box Samantha Spijkers
Volg me ook via:
PinterestWordPress

Ben jij eigenlijk wel onzeker?

[maxbutton id=”5″]


5 Comments

 1. meninggever 19 december 2021at10:38

  Zelfvertrouwen komt te voet en gaat te paard. Als je niet oplet. Maar ik heb door de jaren heen een stevig zelfvertrouwen opgebouwd en geef daarom ook vaak ongezouten mijn mening. Maling aan wat een ander daarvan vindt. In de huidige WOKE-tijden moet je altijd op je hoede zijn opdat je niemand op al dan niet erg lange tenen gaat staan. Het gaat te ver om daar mijn mening over te geven maar het principe van veel zelfvertrouwen heb ik door de jaren heen geleerd. Al realiseer ik me dat ik dat vroeger ook al had. En dus veel dingen deed die anderen nu pas op hun bucketlist zetten. Ook al waren de feiten soms anders, ik ging er vanuit dat ik alles (aan)kon of snel zou leren. In 85% van de gevallen is dat ook zo uitgepakt. Kwestie van doorzetten en maling hebben aan wat anderen er van vonden of vinden. Ik vrees toch dat als je zo onevenwichtig bent door de opmerkingen van anderen je thuis toch wat weinig complimenten hebt gekregen of mensen je te weinig zien als leuk, lief of interessant dan wel knap. Als jonge man had ik dat ook thuis hoor, maar leerde mij een bepaalde attitude aan en versierde zo snel de meiden die ik leuk vond, kreeg de baan die ik vond dat bij me paste, en zo verder. Die complimenten kwamen daarna nog niet van thuis, maar wel uit andere kring, en daar kon ik veel meer mee. Zonder dat ik naast de schoenen ging lopen….Nu nog niet…

  1. Samantha 21 december 2021at16:38

   Bij mij speelt onder meer mee dat ik hoogsensitief ben – het kleinste dingetje kan voor mij soms heel groot voelen. Al maakt dit dus óók dat ik van hele kleine dingen heel intens kan genieten. Maar ja, zelfkennis ligt aan de basis van goed zelfvertrouwen. En al doende leert men. Soms hebben we een spreekwoordelijke domper nodig om ons na afloop sterker te voelen. Wat ik uit deze ervaring haal is dat het echt 0 boeit wat een ander van je vindt, waar het altijd om draait is hoe jij jezelf ziet. En dat beeld kan vertekend worden door wat anderen over je zeggen – maar alleen als je dat zelf gelooft. Theorie is leuk, maar in de praktijk leer je nu eenmaal altijd het meeste en ik moest dat echt even ervaren.
   Hah! Wordt men toch een wijzer mens van al dat “wijnen, wijnen, wijnen” 😉

 2. Ilona Wielinga 17 december 2021at18:21

  Wat een onwijs mooi geschreven artikel! Ik vind het trouwens nog steeds niet zo’n gekke vraag. Kan je vertellen dat ik ook genoeg van dat soort vragen naar mijn hoofd geslingerd heb gekregen. Tja je woord er niet altijd blij van maar de meesten bedoelen het nou ook weer zo slecht nog niet.

  1. Samantha 18 december 2021at21:15

   Dankjewel, Ilona! 🙂 En tsja… ook met de beste bedoelingen kun je het dus alsnog hartstikke fout doen. Gelukkig mogen we ons leven lang bijleren.

   Btw: ik ben helemaal fan van je website! Ik waarschuw je bij dezen dat je mij waarschijnlijk vaker tegen gaat komen online (maar ik beloof dat ik geen rare vragen zal stellen ;))