Van Ergernis In Het Kwadraat Naar Tevreden In Een Kwadrant • Hoe Inzicht In Een Ander Rust Kan Geven Over Jezelf

Ontdek hoe geweldig je écht bent

Vol Vertrouwen • Persoonlijke Verhalen Over Persoonlijke Groei • Tevreden
Vol Vertrouwen • Persoonlijke Verhalen Over Persoonlijke Groei • Tevreden

Van Ergernis In Het Kwadraat Naar Tevreden In Een Kwadrant
Hoe Inzicht In Een Ander Rust Kan Geven Over Jezelf

Sommige mensen hebben hooikoorts, anderen kunnen niet tegen pinda’s, zuivel of gluten. Ik kan niet tegen opscheppers, betweters, slachtofferrol-spelers of negatievelingen. Ook blijk ik allergisch voor krijsende kinderen… In dit bericht schrijf ik over een ander soort allergieën dan die waar we doorgaans aan denken. En over Hoe Inzicht In Een Ander Rust Kan Geven Over Jezelf.


Hoe Inzicht In Een Ander Rust Kan Geven Over Jezelf
Egoïstische Garnalen

Mijn moeder is allergisch voor garnalen. Als ze ze eet, wordt ze ziek.

Toen ze vroeger in de keuken van een restaurant werkte, lieten enkele ongelovige collega’s haar een keer een lepeltje garnalensoep proeven.

De kok vond het prima en ook mijn moeder protesteerde niet.

Een halfuur later werd mijn vader gebeld door een licht panikerende restaurantbaas: of hij alsjeblieft mijn moeder wilde komen halen, ze “voelde zich niet zo lekker”.

Een allergie is iets waar je niet tegen kunt.

In het geval van mijn moeder zijn het garnalen (jammer voor haar, dan eet ik ze maar op 😉).

Maar ik ken ook mensen die een glutenallergie hebben of juist geen zuivelproducten mogen eten.

Ik ken nóg meer mensen die allergisch zijn voor egoïsten.

Dominantie. Conflicten.

Krijsende kinderen (ikzelf, bleek laatst maar weer, kan hier écht niet tegen).

Je hebt dus fysieke allergieën, maar ook mentale allergieën.

In die laatste categorie valt elk gedrag van een ander waar JIJ ab-so-luut niet tegen kunt.

Een medecoach zei tijdens onze opleiding eens: “Mensen die in een slachtofferrol zitten, daar word ik letterlijk misselijk van.”

Driemaal raden waar die allergisch voor was…

Toch zegt zo’n allergie meer over jou dan over de ander.

White Noise ;)

Every season can be an
allergy season, depending on
what you’re allergic to

• Clara Chung •

White Noise ;)

Hoe Inzicht In Een Ander Rust Kan Geven Over Jezelf
Cappuccino Met Pit

Pure frustratie en ergernis schieten als miniatuur kanonkogeltjes door mijn lijf als ik tegenover een betweter zit.

Mijn huid begint te prikkelen, mijn nekharen springen overeind en mijn tanden beginnen acuut te knarsen.

Je kent dat misschien wel: als alles wat je zegt onder de microscoop wordt gelegd, nadrukkelijk wordt ontleed en vervolgens op geheel, compleet, totáál andere wijze weer in elkaar wordt gezet.

Ik merk in dit soort situaties (die gelukkig niet al te vaak voorkomen – oef!) dat ik meteen een ander mens word.

Recalcitrant, opstandig, sarcastisch… Niet altijd mooie eigenschappen.

Zo heb ik eens bijna in iemands koffie gespuugd – bijna, ik kon me nog op tijd inhouden.

Omdat ik het toch zelf ook wel behoorlijk goor vond en té ver vond gaan, is de vriend van een vriend van een vriend een wel heel bijzonder kopje cappuccino bespaard gebleven…

Daar ben ik overigens niet trots op, dat ik dat wilde doen.

Maar het geeft wel aan hoe diep een allergie soms zit en hoe erg de frustratie die daaruit voortkomt ons kan beïnvloeden.

Want slecht gedrag van een ander haalt bij ons onze slechtste eigenschappen naar boven.

Terwijl het juist onze mooie eigenschappen zijn die de allergie verhelpen!

White Noise ;)

White Noise ;)

Hoe Inzicht In Een Ander Rust Kan Geven Over Jezelf
Tevreden

Of je het gelooft of niet, het is écht waar: ook achter een allergie schuilt een mooie eigenschap.

In feite is gedrag dat bij jou een allergische reactie veroorzaakt, zoals van de betweter of egoïst, namelijk een teveel van iets wat juist goed is.

Zo is “egoïsme” vaak een teveel van de kwaliteit “voor jezelf kiezen/opkomen.”

En is “betweterigheid” een doorgeschoten versie van “kennis delen.”

Een mentale allergie staat lijnrecht tegenover een van onze goede kwaliteiten.

Ben je net als ik allergisch voor betweters, dan is er een grote kans dat jij als kwaliteit hebt dat je bescheiden bent.

Ben je echter allergisch voor egoïsten, dan ben jijzelf waarschijnlijk heel behulpzaam of empathisch.

Kom je dus iemand tegen die bij jou een allergische reactie tevoorschijn tovert, dan kun je van hen wat leren over jezelf.

Want waarom ben jij juist dáár allergisch voor?

Welke positieve kwaliteit staat lijnrecht tegenover jouw allergie?

En welke kwaliteit gaat er verstopt achter die allergie? Waar vertoont jouw allergie een teveel van?

Kortom: laat je bij een allergie niet afleiden door de vraag wat het over de ander zegt.

Vraag jezelf liever af wat jouw allergie over JOU zegt.

White Noise ;)

Kernkwadrant uitleg
Hoe een kernkwadrant werkt

• Daniel Ofman •

White Noise ;)

In het bovenstaande schema zie je hoe kernkwadranten werken: een positieve kwaliteit waarvan jij teveel inzet, wordt een valkuil.

Ben je te bescheiden, dan kun je jezelf wegcijferen, bijvoorbeeld.

Om uit je valkuil te komen, kijk je naar je uitdaging: een andere positieve kwaliteit die je kunt inzetten.

Deze kwaliteit is vaak het tegenovergestelde van je valkuil.

En precies de kwaliteit die tot jouw allergie leidt als iemand er te veel van heeft.

Met kwaliteiten is het namelijk net als met de rest: alles waar “te” voor staat, is slecht.

Behalve tevreden.

Word dus een tevreden mens door anders naar je allergieën te kijken – en naar jezelf.

White Noise ;)Liefs Samantha 2021

Author Bio Box Samantha Spijkers
Volg me ook via:
PinterestWordPress

Ben jij eigenlijk wel onzeker?

[maxbutton id=”5″]


2 Comments

 1. meninggever 5 februari 2022at13:02

  Nou…ik ben tevreden met wat ik met twee handen door hard werken en studeren heb opgebouwd. Een zekere welvaart verworven, een huis, huisdieren, een echtgenote waarmee ik samenleef sinds de jeugd, nageslacht, een Dinky Toy voor de deur. Ik heb altijd met veel plezier gewerkt, genoten van tripjes, andere mensen, vrienden en zo meer. Maar nu is er een nieuwe cultuur ontstaan. Het denken dat alles wat ik zelf heb bereikt moet worden gedeeld. Met hen die kozen om als een krekel te leven, die niet snappen hoe de wereld er ooit uitzag maar slechts willen veranderen opdat zij en zij alleen het beter krijgen. Mensen die liegen over belangrijke zaken die onze samenleving beinvloeden. Dat maakt mij allergisch. Ik kan er niets aan doen. Maar weet dat zelfs als ik kies niet te luisteren of te kijken naar al die verspreiders van dat leugenachtige nieuws, de poten onder mijn stoel worden weggezaagd. Omdat men ergens in een of ander kantoortje plannen smeedt om ons allemaal armer te maken. En als een ding me ziek maakt is dat de gedachte aan armoede….Dat ken ik nog goed uit de jeugd. Dat harde werken was ook om daar nooit meer in te raken….

  1. Samantha 8 februari 2022at16:25

   Tsja, wederom deel ik je mening, maar ik vrees dat er ook veel mensen zijn (met name zij die aan de touwtjes trekken) die hier anders tegenaan kijken. Omdat zij veel te winnen hebben met hun gedrag. Jouw allergie maakt in jou heel veel los, vaak niet altijd de beste kanten van jezelf, terwijl die ander gewoon lekker doorjakkert met zijn/haar gedrag. De vraag wat je aan je allergie wilt, kunt of gaat doen, ligt echter bij jou.
   Ik kan ook niet tegen armoede. Dat maakt me vreselijk boos op de onrechtvaardigheid ervan en heel erg verdrietig, omdat het zo oneerlijk is. Daarom heb ik ervoor gekozen om iets met die emoties te doen en zet ik me sinds kort in voor de armoedestichting – of eigenlijk een lokale vertakking ervan. Ook daarin is veel oneerlijkheid en we worden van het kastje naar de muur gestuurd. Helaas voor al die idioten die niet willen luisteren, heb ik als kernkwaliteit dat ik nooit, maar dan ook echt NOOIT opgeef als ik ergens in geloof.
   En dat is dan vast iemands allergie, maar niet mijn probleem 😉