Made-Boosje • Over Groepjes Lieverds, Haters En Neutralen – Waar Zit Jij?

Ontdek hoe geweldig je écht bent
 

Vol Vertrouwen • Persoonlijke Verhalen Over Persoonlijke Groei • Made-Boosje
Vol Vertrouwen • Persoonlijke Verhalen Over Persoonlijke Groei • Made-Boosje

Niet iedereen hoeft jou leuk te vinden en dat weet je stiekem heus wel. Maar wat als ik je vraag of jij op jouw beurt iedereen leuk moet vinden? Wat zeg je dan? In Made-Boosje • Over Groepjes Lieverds, Haters En Neutralen – Waar Zit Jij? schrijf ik over de 3/3 groepen mensen – leuk, niet leuk en neutraal.

Bergen overwonnen: 🏔️🏔️🏔️🏔️🏔️


Made-Boosje
Over Groepjes Lieverds, Haters En Neutralen – Waar Zit Jij?

Zie je geen video? Klik dan hier

Over Groepjes Lieverds, Haters En Neutralen – Waar Zit Jij?
Brein-Jukebox

Mijn lerares kijkt me aan met haar wijze ogen.

Tussen haar donkerblonde haren pronken enkele grijze. Samen met de rimpels rond haar mondhoeken verraden zij dat ze ouder is dan ze eruit ziet.

We zitten, bij uitzondering, niet in het kloosterhotel waar we normaalgesproken verblijven, maar buiten op het terras van één van de mooiste trouwlocaties ooit – op één van de mooiste dagen van het jaar.

Terwijl de rest van de coaches-in-opleiding buiten gehoorafstand rare spelletjes speelt (zoals het Kernkwadranten kaartspel), krijg ik mijn eerste supervisie gesprek – doe ik het wel goed?

En hoewel ik me nergens zorgen over maak (nee nee, echt niet! …Oké, een beetje dan), voel ik toch de zenuwen mijn keel binnen sluipen.

Ik slik een keer hard en staar opnieuw in de bruine Bambiogen voor me.

“Weet je,” zegt mijn lerares met haar kalme stem, “het leven is verdeeld in drie groepen mensen. De ene groep zal je leuk vinden, ongeacht wat je doet. De tweede groep zal dat nooit doen. En de derde groep interesseert het niets.”

We hebben het over mijn please-gedrag.

Zonder het te weten gooit mijn lerares met haar woorden een muntje in mijn brein-jukebox – die sindsdien een ander liedje speelt.

White Noise ;)

There are three kinds of people
in the world: those who don’t know
and don’t know they don’t know;
those who don’t know and
do know they don’t know;
and those who know and
know how much they still don’t know

• Karen Marie Moning •

White Noise ;)

Over Groepjes Lieverds, Haters En Neutralen – Waar Zit Jij?
1, 2, 3

Als je erover nadenkt (en ik weet dat je dat doet, mede-overdenkertje van me 😉), heeft mijn lerares gelijk.

Alle mensen die je in je leven ontmoet, zullen in een van de volgende “groepen” zitten:

 • Zij die jou accepteren en omarmen voor wie je bent
 • Zij die jou afwijzen om precies dezelfde reden
 • En zij die het geen barst interesseert

 

Wat is wijsheid?

Je energie inzetten om de haters voor je te winnen, terwijl je weet dat ze nooit jouw “echte jij” zullen accepteren?

Dat leidt tot jezelf aanpassen en (het ergste van al) jezelf afwijzen. Omdat jouw echte ik “niet goed genoeg is” voor de haters. En dat nooit zal zijn.

Je kunt ook proberen om van de “neutralen” geïnteresseerden te maken. Misschien lukt dat uiteindelijk, maar het zal je altijd véél meer inspanning kosten dan het je oplevert.

Zinloze verspilling, dus.

 

Maar wat als je jouw aandacht zou richten op hen die jou al leuk vinden?

 

Dat was het muntje dat die dag bij mij viel.

Als 2/3 van de mensen die je zult ontmoeten je ofwel afkeuren of geen interesse hebben, focus je dan op die 1/3 waar je wél welkom bent.

Zij zijn jouw moeite waard.

White Noise ;)

White Noise ;)

Over Groepjes Lieverds, Haters En Neutralen – Waar Zit Jij?
Impulsief

Jaren later staar ik opnieuw in een paar bruine Bambiogen, al is er van wijsheid of warmte dit keer geen sprake.

Wel van spot en afkeuring.

Schuin tegenover mij zit een man van middelbare leeftijd. Hij is de enige mannelijke deelnemer aan het vrijgezellenfeest waar ik vandaag ook onderdeel van ben.

Het haantje in het hoenderhok.

Hoewel ik deze persoon al langer ken dan vandaag, is dit de eerste keer dat ik oprecht een muntje voel vallen in een gesprek met hem.

Maar goed, meestal vermijd ik dan ook alle gesprekken met hem 🤷🏼‍♀️🙈

Mijn achtergrondmuziek á la wijze-levensles-van-mijn-coach-lerares krijgt er spontaan een melodieus uitstapje bij als deze man me spottend toespreekt: “Jij bent coach. Jullie denken toch dat je altijd alles weet en kunt oplossen, of niet soms?”

Mijn eerste impuls is hem slaan – maar uiteraard doe ik dat niet.

Mijn tweede impuls is mijn eten in zijn gezicht smijten – maar uiteraard doe ik dat ook niet.

Zelfs mijn derde impuls (om hem eens even flink de waarheid toe te schreeuwen in een bomvol restaurant) weet ik te onderdrukken.

In plaats daarvan denk ik kalm: ik zit in de groep mensen die jou niet mag.

En dat is oké.

White Noise ;)

Be happy that not everyone
likes you, because that is
proof that you are living true
to yourself

• Out of Stress •

White Noise ;)

In plaats van gooien, slaan of schreeuwen, pers ik een glimlach op mijn lippen en geef ik beleefd antwoord.

Daarna focus ik me op mijn buurvrouw, bij wie ik tot de 1/3 behoor die haar leuk vindt en andersom.

Als het tijd is om afscheid te nemen, geeft de man me een knuffel en zegt: “Ik vond het een interessante avond, leuk dat je erbij was.”

Jij mag mij niet, realiseer ik me, door zijn hartelijkheid heen prikkend als een speld bij een ballon.

“Dat gevoel is geheel wederzijds,” antwoord ik.

En dat is oké, want ik jou ook niet ❤

White Noise ;)Liefs Samantha 2021White Noise ;)

Wil jij dat iedereen je leuk vindt? En vind jij op jouw beurt dan ook iedereen leuk?Samantha Spijkers • Spijkers Coaching

“Ik coach vrouwen die helemaal KLAAR zijn met zich onzeker voelen over zichzelf en wat ze kunnen naar meer zelfvertrouwen. Zodat zij EINDELIJK in zichzelf gaan geloven en het leven gaan leiden dat zij écht willen!”

HomeGratis OnzekerheidscheckOver MijPinterestContact

White Noise ;)

White Noise ;)

4 Comments

 1. meninggever 25 november 2022at15:20

  Oei, dit is een aardig onderwerp. En het klopt. Maar ik ben opgevoed/leid in de gedachte dat je ook moeite moet blijven doen om die tweederde die je om welke reden ook niet bereikt met je persoon, verhaal of product toch voor je te winnen. Anders is je (sociale) doelgroep wel erg klein. Nee, gewoon de beuk er in en alles in de strijd. Ik ben een stevig type. Geef mijn mening (want Amsterdammer van geboorte en dus eerlijk en open) en ga er vanuit dat anderen luisteren. Ik luister als ik denk dat wat de ander te melden heeft me kan interesseren. Toch heb ik ook meegemaakt dat op het oog zeer sympathieke mensen uiteindelijk uiterst vijandig bleken en afwerend en zij die de indruk wekten niks van me te willen aannemen achteraf complimenten gaven over de duidelijke houding. Ik heb hetzelfde met vrienden gehad. Wat in de eerste blik tof leek bleek achteraf iets minder geweldig te werken en omgekeerd. Soms moet je iemand voor je winnen. En volgens mij heb jij zelf veel in huis om anderen voor jou te winnen. Je bent open, eerlijk, stelt je soms kwetsbaar op en bent in staat juiste analyses te maken. Dan moet je toch in staat zijn om de mensheid tenminste in te delen in groepen die je wel en niet aanstaan. Al gauw 50/50%. En dan heb je dus al 17% gewonnen….Fijn weekend!

  1. Samantha 25 november 2022at15:42

   Niets staat vast in het leven, vind ik. Dus natuurlijk kunnen mensen “groep-hoppen” en je opeens wel of juist niet meer leuk vinden. Ik heb zelf genoeg vriendschappen verloren en nieuwe gewonnen om dat te weten. En natuurlijk zelf meegemaakt, want mensen die ik eerst niet leuk vond, vond ik daarna opeens geweldig (en andersom). Niets staat vast 🙂 Maar voor alle mensen die af en toe toch écht een beetje te ver gaan met het hele mensen pleasen en iedereen voor zich winnen: dat hoeft niet. Wees gewoon jezelf, dan trek je vanzelf de leukere mensen aan en kost alles je wat minder moeite.

 2. Lalune 24 november 2022at16:15

  Oef, het raakt me. Ik heb iemand om me heen die bij groep 3 hoort ‘het interesseer ze geen barst’ alleen zet diegene op de momenten dat het diegene uitkomt een masker op… en doet diegene mij denken dat hij/zij bij groep 1 behoort…. Als ik iets te vieren heb, als ik jarig ben, als ik ergens trots op ben, is diegene nergens te vinden… het doet zo verdomde veel
  pijn. Zojuist schreef ik nogmaals het woord ‘niet voeden – loslaten’ op. ❤️

  1. Samantha 25 november 2022at15:01

   Auw, dat is inderdaad pijnlijk en heel vervelend voor de ontvanger van dit soort gedrag. Maarre… jij bent er niet om hen te pleasen, he 😉 Ik zie het tegenwoordig eerder in een ander licht: als ik mijn gedrag naar de ander aanpas, krijgt die ander ook meer vrijheid om zichzelf te zijn. Want verandering leidt tot verandering. Loslaten is vaak het enige dat je kunt doen, als is dat soms erg moeilijk. Gelukkig hoeft het niet pats boem in 1x helemaal los te gaan, je mag je eigen tempo daarin vinden.