Plastic Fantastic • Over Problemen Oplossen Met Playmobil

Ontdek hoe geweldig je écht bent
 

Vol Vertrouwen • Persoonlijke Verhalen Over Persoonlijke Groei • Plastic Fantastic
Vol Vertrouwen • Persoonlijke Verhalen Over Persoonlijke Groei • Plastic Fantastic

Ja, het is echt waar: met speelgoed kun je problemen oplossen. Of in ieder geval zéker in kaart brengen. Hoe dat bij mij ging lees je hieronder in Plastic Fantastic • Over Problemen Oplossen Met Playmobil. Want door middel van een (ietwat scheve) houten stoel, een handjevol bijzondere speelgoedpoppetjes en een studiegenoot kreeg ik inzicht in mijn Probleem.

Bergen overwonnen: 🏔️🏔️🏔️🏔️🏔️🏔️🏔️


Plastic Fantastic
Over Problemen Oplossen Met Playmobil

Zie je geen video? Klik dan hier

Over Problemen Oplossen Met Playmobil
Ridder Zonder Shampoo

Ik staar naar de prinses in de knalgele baljurk en de zwarte ridder met het boze gezicht die pal voor haar staat.

Ze staan zó dicht op elkaar dat de prinses ongetwijfeld moet kunnen ruiken welke shampoo de ridder gebruikt.

Als ridders shampoo zouden gebruiken, dan he.

En als deze ridder niet slechts 8,5cm hoog was geweest of van plastic was gemaakt.

Het is mijn zevende les Systeemdenken en we oefenen tafelopstellingen.

Voor de nieuwsgierigen wat info in een notendop: systeemdenken stelt dat families een systeem zijn waarbinnen iedereen zijn/haar eigen plek heeft.

Sta je op jouw plek, dan gaat het je goed. Sta je niet op je plek, dan gaat het je niet goed.

Via familieopstellingen (die je dus bijvoorbeeld met Playmobil poppetjes kunt uitvoeren) kun je inzicht krijgen in jouw systeem en je plek daarin.

Omdat ik de laatste tijd weer enorm veel hormonale klachten heb, heb ik die ook maar opgesteld in mijn systeem, samen met mijn familieleden.

Aldus de introductie van de zwarte ridder – BOE!

De rest van het veld is op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen: alle poppetjes kijken langs elkaar heen.

Iedereen staat uit elkaar en het veld straalt een kilte uit.

Ik huiver.

White Noise ;)

De vreemde paradox is dat,
pas als ik mezelf volledig accepteer,
met alles wat erbij hoort,
er iets kan veranderen

• Carl Rogers •

White Noise ;)

Over Problemen Oplossen Met Playmobil
Loodzware Grammen

Tot overmaat van ramp valt één van de poppetjes ook nog om (we gebruiken een ietwat scheve stoel als tafel) en weigert vervolgens om opnieuw te blijven staan.

Ik lach er wat ongemakkelijk om en laat het figuurtje liggen.

Want door de kou heen gebeurt er toch van alles en dat terwijl er feitelijk niets beweegt.

Want plastic loopt niet weg (al valt het blijkbaar wel spontaan om 😉).

Door de positionering van de poppetjes valt het me op dat niemand mijn probleem ziet.

Niet zo gek, want zo vaak praat ik er niet meer over.

“Het helpt toch niet,” vertel ik de studiegenoot met wie ik deze oefening doe, “Want niemand kan of wil me helpen.”

Ze vraagt of ik mijn zwarte ridder wil omdraaien, zodat de prinses en hij elkaar kunnen aankijken.

En ik, symbolisch, mijn probleem onder ogen kan zien.

 

Hoewel de ridder slechts een paar gram weegt, voelt dit als een loodzware taak en lukt het me niet.

 

“Wat heb je nodig om het wel te kunnen?”

Ik moet even over deze vraag nadenken, maar het uiteindelijke antwoord is zo simpel als één en één twee is:

“Hulp. En steun. Iemand die mij ziet.”

White Noise ;)

White Noise ;)

Over Problemen Oplossen Met Playmobil
De Juiste Plek

Ik draai het poppetje met de bouwvakhelm om (mijn vader) zodat die naar de prinses kijkt: niets.

Ik doe hetzelfde met alle andere poppetjes, één voor één, maar de ridder blijft stug op zijn plek staan, recht voor de prinses.

Achterhoofd tegen neus.

 

Maar dan gebeurt er iets geks.

 

We besluiten alle poppetjes “op de juiste plek” te zetten, zoals mijn familieleden volgens mijn systeem horen te staan.

Bovenin komen mijn ouders te staan, naast elkaar.

Aan de overkant stellen we mij, mijn zussen en mijn probleem op.

Eerst de oudste zus, dan de middelste en dan ik, de jongste.

Met als allerlaatste de boze zwarte ridder.

De kilte lost op alsof hij er nooit geweest is en de ridder en prinses staan nu niet meer nek-aan-neus maar hand in hand.

Dit nieuwe plaatje geeft zo’n opluchting, dat ik prompt volschiet.

Mijn studiegenoot vat het pakkend samen:

“Eerst stond je overal middenin, maar werd je niet gezien. Wel droeg je de last van iedereen met je mee, omdat je in het midden stond. Nu sta je op de plek waar je hoort. Je probleem blokkeert je niet meer. Het hoort bij jou, maar je hoeft het niet alleen te dragen.”

White Noise ;)

The precise statement of any problem
is the most important step
in its solution

• Ed Bliss •

White Noise ;)

Zijn mijn hormonale klachten opeens weg?

Nee (was het maar zo’n feest!).

Maar wat deze lesdag me heeft gebracht is het inzicht dat een probleem dat niet weggaat iets maskeert.

 

Met andere woorden: door je alleen op je klachten te focussen, zie je het ware probleem niet.

 

Mijn ware probleem is niet dat ik hormonale klachten heb, hoe vervelend die ook zijn.

Het échte probleem is dat ik te verantwoordelijk ben.

Ik draag te veel, voor te veel mensen.

En zodra mijn 8,5cm Playmobilversie dat niet meer hoefde, voelde ik opluchting in de gehele 1,80m van mijn echte ik.

White Noise ;)Liefs Samantha 2021White Noise ;)

Hoe ga jij om met problemen? Zit er bij jou ook meer achter dan alleen dat wat je ziet?Samantha Spijkers • Spijkers Coaching

“Ik coach vrouwen die helemaal KLAAR zijn met zich onzeker voelen over zichzelf en wat ze kunnen naar meer zelfvertrouwen. Zodat zij EINDELIJK in zichzelf gaan geloven en het leven gaan leiden dat zij écht willen!”

HomeGratis OnzekerheidscheckOver MijPinterestContact

White Noise ;)

White Noise ;)

2 Comments

  1. meninggever 20 november 2022at11:55

    Wie aan zichzelf twijfelt zal zich nooit in het centrum van een familie of vriendenkring zetten. Immers, gewend aan het buitenbeentje zijn, niet thuis voelen bij of in… welke omgeving ook. Pas als je echt weet wie je bent, wat je wilt, maar ook waar je vandaan komt en dat op enige afstand kunt zetten, start het tweede deel van je leven. Daarvoor zal het lastig blijven. Ik kan er boeken over schrijven. Maar vond al heel vroeg in mijn leven ook dat juist ik er toe deed en de rest decor was. Dat scheelde een enorme last. Een last die een plekje kreeg….in de bagagetassen van de paarden bij al die ridders. Je neemt het mee, maar hoeft het niet zelf te sjouwen…

    1. Samantha 23 november 2022at15:01

      Grappig dat je dat zegt, want ik twijfel regelmatig of ik de dingen wel goed genoeg doe. Met name naar mezelf, hoe ik mijn leven invul, maar ook in mijn rol naar anderen. Ik doe altijd mijn uiterste best en weet heus wel dat ik niet méér kan geven en dat stukje onzekerheid dat er alsnog inschiet, is op zich ook gewoon welkom; het houdt me scherp en bescheiden. Maar ik plaatste mezelf (onbewust) dus wél in het midden van mijn familie. Dat kwam mooi naar boven tijdens deze opstelling 🙂 Ik vind het echt zo bijzonder, familieopstellingen. Wat het inzichtelijk maakt en doet met de vraagsteller, is erg mooi en vaak helend. Ik gun het iedereen – en ga dus mijn stinkende best doen om mijn diploma te halen, dan kan ik hiermee meer mensen coachen 😀