Himmel, Nein! • Van Licht Positief Naar Puur Negatief – En Terug!

Ontdek hoe geweldig je écht bent
 

Vol Vertrouwen • Persoonlijke Verhalen Over Persoonlijke Groei • Himmel, Nein!
Vol Vertrouwen • Persoonlijke Verhalen Over Persoonlijke Groei • Himmel, Nein!

Van Goethe naar Mandela naar Hitler… En terug naar Angelou. Vandaag schrijf ik over een persoonlijkheidstest (link onderaan) en hoe de uitslag daarvan me van Licht Positief Naar Puur Negatief – En Terug liet gaan. Want focussen op positiviteit is goed, op negativiteit heel gemakkelijk en terug naar positief gaan is… mogelijk. Tel gewoon tot 10 😉

Bergen overwonnen: 🏔️🏔️🏔️🏔️


Himmel, Nein!
Van Licht Positief Naar Puur Negatief – En Terug!

Zie je geen video? Klik dan hier

Van Licht Positief Naar Puur Negatief – En Terug!
INFJ-T? Hemel, Nee!

Verbaasd lees ik de uitslag door.

“De zogeheten “Advocaten” behoren tot de kleinste groep persoonlijkheidstypes die er bestaat. Slechts 2% van de bevolking is INFJ-T.”

Huh, wat?!

Voor de grap (en omdat ik me verveel) heb ik zojuist een online persoonlijkheidstest gedaan.

Daaruit blijkt dat ik een INFJ-T type ben: introvert, intuïtief, planmatig, geordend, met een focus op andere mensen willen helpen en altijd handelend vanuit sterke principes.

Tot zover is deze “test voor de lol” spot on. Ik herken me in alles!

Vooral in het stukje dat stelt: “INFJ-T’ers hebben vaak het gevoel er niet helemaal bij te horen, omdat ze dingen anders zien en ervaren. Dit wordt versterkt omdat ze met zo weinig zijn.”

Dus het is waar!

Ik ben gewoon heel speciaal! 😉 💪

Er volgt een lijstje met bekende mensen die dezelfde persoonlijkheidstypering hebben of hadden.

Mahatma Gandhi, lees ik. Nelson Mandela.

Oprah Winfrey en Lady GaGa.

Ook Moeder Teresa en Martin Luther King Jr. komen voorbij.

Ik bevind me in goed gezelschap, bedenk ik me met een gelukzalig gevoel.

Het lijstje gaat verder: Goethe. Carl Jung. Abraham Lincoln.

Woehoe! ❤ 💪

En dan, juist als ik bijna he-le-maal in mijn nopjes ben, lees ik:

Adolf Hitler.

White Noise ;)

An ugly personality
destroys a pretty face

• Onbekend •

White Noise ;)

Van Licht Positief Naar Puur Negatief – En Terug!
Smet Op Je Geluk

Wij mensen hebben één hele vervelende eigenschap.

We hebben er natuurlijk wel meer, maar deze ene hebben we allemaal: we laten negatieve dingen altijd zwaarder wegen dan positieve dingen.

Hebben we een examen gehaald? Yes! En natuurlijk willen we dat best vieren.

Maar als we op diezelfde dag slecht nieuws krijgen is de vreugde acuut voorbij.

En het niveau van het slechte nieuws maakt vaak niet eens zoveel uit: het is een donkere, dikke, plakkerige smet op ons geluksgevoel.

 

Als negativiteit een speld in een hooiberg vol positiviteit was, dan hadden we hem zó gevonden.

 

Alsof er tien schijnwerpers op gericht waren, zo goed zijn wij als mens in het focussen op het negatieve.

Wat levert het ons op?

Een rotgevoel.

We voelen ons gefrustreerd, verdrietig en soms ook boos.

Gefrustreerd, want ons geluksgevoel is niet helemaal “zuiver”. Er ligt een vieze, dikke smet op waardoor we niet meer kunnen genieten.

Verdrietig, want we hadden het zo graag anders gezien. Waarom voelen wij ons toch altijd zo? Waarom overkomt dit ons?

En boos, want wij willen óók gelukkig zijn, net als alle andere mensen om ons heen. Waarom lukt het hen wel en ons niet?

 

Waardoor komt dit?

White Noise ;)

White Noise ;)

Van Licht Positief Naar Puur Negatief – En Terug!
Overlevingskansen

Van oudsher waren mensen gefocust op gevaar; als ze vroeger gingen jagen konden ze zomaar besprongen worden door een wild beest.

Dus moest je extra goed op je omgeving letten en woog het vangen van een potentieel avondmaal niet op tegen het mogelijke gevaar in de bosjes achter je.

Puur prioriteiten stellen, dus.

 

Jouw brein is evolutionair gezien geprogrammeerd negatieve zaken als belangrijker te beschouwen om je overlevingskansen te vergroten.

 

Negativiteit weegt daardoor zwaarder dan positiviteit.

Dat kun je ook aan jezelf merken: vergeleken worden met Hitler voelt als een loodzware last, maar vergeleken worden met Mandela als een vederlicht vreugdemomentje.

Omdat het lichter aanvoelt, is het makkelijker voor je om de positieve dingen eerder los te laten.

Je hebt immers beide handen nodig om de last van de negativiteit te dragen.

Toch is er iets aan te doen!

 

Wat weegt zwaarder: een kilo lood of een kilo veren?

 

Zet je tegen elke negatieve ervaring minstens 3 positieve dingen, dan kom je in balans.

Ga je voor minstens 5, dan voel je je prettig.

En ga je voor minstens 10 dan slaat ook jouw teller weer door naar het positieve.

Zo ga je van licht positief naar puur negatief – en weer terug!

White Noise ;)

If you don’t like
something, change it.
If you can’t change it,
change your attitude

• Maya Angelou •

White Noise ;)

Ik open een andere link en ontdek een verhitte discussie.

Blijkbaar is het niet 100% zeker dat Hitler een INFJ persoonlijkheid had. Maar ook andere typeringen willen hem niet hebben!

Ik zucht en sluit mijn ogen.

Een van mijn favoriete citaten fluistert: “Als je iets niet leuk vindt, verander het dan. Als je het niet kunt veranderen, verander dan je houding.”

Ik trek één oog open.

Zou het…?

12 seconden later sluit ik internet – en mijn dag – met een tevreden gevoel af.

 

Maya Angelou was ook een INFJ-type!

 

Dat maakt 10.

Dag, Hitler 👋 Ik laat je vallen als lood.

En vul beide handen met een kilootje veren ❤ 🪶🪶

White Noise ;)Liefs Samantha 2021White Noise ;)

Wil jij zelf ook deze (gratis) persoonlijkheidstest doen? Klik dan hier.
Laat me in een reactie weten wat jouw “type” is!Samantha Spijkers • Spijkers Coaching

“Ik coach vrouwen die helemaal KLAAR zijn met zich onzeker voelen over zichzelf en wat ze kunnen naar meer zelfvertrouwen. Zodat zij EINDELIJK in zichzelf gaan geloven en het leven gaan leiden dat zij écht willen!”

HomeGratis OnzekerheidscheckOver MijPinterestContact

White Noise ;)

White Noise ;)

2 Comments

 1. meninggever 10 juli 2022at11:09

  Nou, in vergelijking met types als Stalin of Mao was die Hitler nog een positieve demon. Maar dit terzijde. Ik doe die test niet want heb er in mijn leven heel wat (beroepsmatig) ondergaan. Altijd kwam er uit dat ik een positief ingesteld mens ben, zeer geschikt voor commerciele functies of het schrijverschap. Wonderlijke combinatie maar in mijn geval helemaal waar. Verhalen vertellen en zaken verkopen op een open en eerlijke wijze is mij niet vreemd gebleken. Ik heb ook iets in me dat ik slecht om kan gaan met negatieve mensen. Zij voor wie het glas altijd half leeg is ipv vol. Zo omzeil ik ook veel ellendige zaken die ik minder fijn vind om te beleven. Deed ook altijd als ondernemer eerst de dingen die ik niet leuk vond en beloonde me daarna met allerlei leuke dingen. Zoals een concept bedenken of een coaching opzetten voor mensen die daar om vroegen. Kan me verheugen op het schrijven van sommige blogs of zo, of zet voor mijzelf een bezoek aan een leuke plek of mens op de agenda nadat we eerst boodschappen deden. Dat soort dingen…. Helpt mij erg aardig door de dagen heen. Negativiteit voelde ik vaak pas als het echt niet meer ging en de muur hard was waar ik een keertje tegen aan was gelopen. Maar al snel had ik de deur in die muur weer gevonden en ging ik weer verder op het verlichte pad….Vreemde karaktertrek…

  1. Samantha 12 juli 2022at13:26

   Laatst had ik het met een vriendin over deze test. Voor de grap vulde zij hem ook in, daarna moest ze heel hard lachen om de uitslag – hij klopte over het algemeen eng goed. Maar goed, ik hou van testjes die mij mezelf beter leren kennen en begrijpen. En Hitler of niet – ach, weet je. Hitler was dan (wellicht) een INFJ-T, maar dat betekent niet dat iedereen die dezelfde persoonlijkheidstypering heeft ook een Hitler is (gelukkig maar!).
   Ik denk dat het beter is als je van nature wat positiever bent ingesteld dan andersom. Een positief mens kan best negatieve kanten van het leven leren kennen. Andersom is het vaak al een grotere opgave. Al is grotere opgave natuurlijk niet hetzelfde als “onmogelijk”, want daar doe ik niet aan.