Koninginklijk • Waarom Verandering Groei Betekent

Ontdek hoe geweldig je écht bent
 

Vol Vertrouwen • Persoonlijke Verhalen Over Persoonlijke Groei • Koninginklijk
Vol Vertrouwen • Persoonlijke Verhalen Over Persoonlijke Groei • Koninginklijk

Met het overlijden van Koningin Elizabeth II is er een verandering op wereldformaat ingezet. We nemen afscheid van een oud icoon, om plaats te maken voor een nieuwe. Het deed me opnieuw beseffen dat alle verandering ook altijd groei inhoudt. Hoe dat zit, lees je in Koninginklijk • Waarom Verandering Groei Betekent.


Koninginklijk
Waarom Verandering Groei Betekent

Zie je geen video? Klik dan hier

Waarom Verandering Groei Betekent
BI-ZAR

“De koningin is dood.”

Ik staar naar het nieuwsbericht in mijn feed en knipper met mijn ogen.

Dit is vast weer nepnieuws, verwacht ik. Maar dan klik ik op de link en lees ik de waarheid:

Koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië (en goodness knows hoeveel andere landen) is overleden op 96-jarige leeftijd.

Maar dat kan toch niet, zingen mijn hersenen, Die vrouw is er al zo lang, die kan niet zomaar verdwijnen.

Bizar!

Dat is het enige woord dat in de buurt komt om te omschrijven wat ik ervan vind: BI-ZAR.

Nu heb ik persoonlijk niet zoveel met enig koningshuis, laat staan met het Britse.

Toch voelt dit gek: alsof er een onzichtbare, maar altijd aanwezige pilaar uit mijn leven is verdwenen.

Want uiteraard heb ik mijn hele leven Elizabeth als koningin van Engeland gekend. Ze heeft immers twee keer zo lang op de troon gezeten dan ik oud ben.

 

Maar er zit meer achter dit holle gevoel: het is een herinnering aan dat alles verandert.

 

Alles vergaat.

Zelfs een icoon als Koningin Elizabeth is niet bestand tegen de tijd.

Alles verandert. Uiteindelijk.

Uitwendig een diepe zucht slakend, zeg ik inwendig vaarwel tegen Elizabeth.

Get ready for change.

White Noise ;)

Niets duurt voort,
behalve verandering

• Heraclitus •

White Noise ;)

Waarom Verandering Groei Betekent
Oude Afsluiting

Wat je van mij misschien nog niet weet, is dat ik niet altijd per se-enorm-veel-hiep-hiep-hoera-yes-laten-we-dit-doen!!! van verandering hou.

Ik ben er doorgaans niet echt dol op. Zeker wat betreft de grotere veranderingen in het leven, daar moet ik altijd even aan wennen.

En dat is prima, want dat hebben we allemaal.

Soms kijken we ernaar uit: een nieuwe baan, bijvoorbeeld. Trouwen. Verhuizen naar een mooier huis.

Maar soms ook niet.

Dit geldt vooral voor veranderingen die we niet aan zien komen.

Wanneer iemand overlijdt, bijvoorbeeld (om even terug te komen op Elizabeth).

Of vastzitten in een pandemie (zijn we corona al vergeten?).

Maar ook bij veranderingen die we wél zelf inzetten, maar waarvan het eindresultaat niet meteen kristalhelder is, kunnen we ons onzeker voelen.

 

Want of een verandering nu gekozen, gewenst of totaal onverwacht is, ze hebben altijd één ding gemeen: er wordt iets afgesloten.

 

En met dat afsluiten komen onze twijfels opzetten:

“We verlaten het bekende voor iets dat onbekend is. Maar is dat wel een goed idee? HELP!”

We vervallen in speculeren, analyseren en beargumenteren – zo zag ik laatst een extra lang TV item gewijd aan “Hoe nu verder?” na het overlijden van de koningin.

Kortom: we raken in paniek.

White Noise ;)

White Noise ;)

Waarom Verandering Groei Betekent
Nieuwe Groei

Deze “paniek”, komt niet zozeer voort uit angst voor het onbekende wat komen gaat, maar voor het bekende dat je mogelijk achterlaat.

Wat je in feite namelijk ervaart bij elke verandering is een aanpassing van je comfortzone.

Soms zet je bewust een stap daarbuiten (als je solliciteert op die nieuwe functie, bijvoorbeeld), soms word je daartoe verplicht.

Zoals wanneer je moeder, oma of koningin overlijdt.

Dan heb je geen keus, maar wordt je comfortzone wél even flink door elkaar geschud.

Een verandering waar je niet op was voorbereid doet zijn intrede.

 

En elke verandering vraagt aanpassing.

 

Dat kan even lastig zijn. Paniek en twijfels komen opzetten en onzekerheid zwaait hallo.

Want in de toekomst kijken kan niemand, dus wie weet waartoe deze verandering en tripje uit je comfortzone leidt?

 

Gelukkig hebben veranderingen ook een tweede ding gemeen: er wordt niet alleen iets afgesloten, maar ook iets nieuws in gang gezet.

 

Kortom: een verandering kenmerkt groei. Het ene houdt op, zodat het andere kan beginnen.

Hou dus niet krampachtig vast aan het oude, maar laat op tijd los en geef ruimte aan het nieuwe.

Want op een dag zal ook dat bekend terrein zijn.

En ben jij weer gegroeid.

White Noise ;)

De angst voor de
verandering
is vaak groter
dan de verandering zelf

• Arton Overpelt •

White Noise ;)

Ik moet even wennen aan het nieuwe idee: geen Elizabeth II meer, maar Charles III.

Hoewel er voor mij persoonlijk niet zoveel verandert, voel ik dat er iets groots heeft plaatsgevonden.

De wereld heeft een nieuw staatshoofd.

Groot-Brittannië heeft een nieuwe koning.

Er is iets veranderd op wereldniveau. Er komt iets nieuws aan.

“Twee van de vier hondjes van de koningin hebben een nieuw thuis,” dreunt de stem van de presentatrice de woonkamer in.

Voor ze nog meer onzin kan uitkramen zet ik de TV uit.

Sensatieverhalen: ik kan er niet tegen.

En sommige dingen veranderen (gelukkig) nooit 😉

White Noise ;)

Elizabeth, dankjewel. Je hebt mede de wereld vorm gegeven waarin ik ben opgegroeid en ik heb het goed gehad. Ik ben benieuwd naar wat er nu komt.

God save the Queen

White Noise ;)Liefs Samantha 2021White Noise ;)

Hoe kijk jij tegen deze veranderingen aan? Wat symboliseren zij voor jou?Samantha Spijkers • Spijkers Coaching

“Ik coach vrouwen die helemaal KLAAR zijn met zich onzeker voelen over zichzelf en wat ze kunnen naar meer zelfvertrouwen. Zodat zij EINDELIJK in zichzelf gaan geloven en het leven gaan leiden dat zij écht willen!”

HomeGratis OnzekerheidscheckOver MijPinterestContact

White Noise ;)

White Noise ;)

4 Comments

 1. meninggever 18 september 2022at12:29

  Ik ben van een leeftijd dat ik in mijn leven heel wat keren het vertrouwde achter me liet en startte met iets nieuws. Verhuisde bijvoorbeeld vanuit het ouderlijk huis 5 keer, woon nu op mijn zesde huisadres dus. Maar dat al weer aardig lang. Elke keer best een stevige verandering. Je laat dan veel achter, waaronder herinneringen. Qua werk kan ik ook bogen op de nodige veranderingen. Niet alleen qua werkgevers of functie ook het aantal branches waarin ik actief was best aardig wat ook al waren die veelal soms overlappend. Maar wat je wel opdoet is veel ervaring. Het oude weer de basis voor het nieuwe. Qua partners was ik iets minder van de verandering. Niet altijd mag je toegeven aan de neiging het elders ook eens te proberen. Dus dat houdt aardig stand. En dan zeker niet omdat ik bang zou zijn voor het nieuwe….:)

  1. Samantha 20 september 2022at12:32

   Maar een relatie zelf is ook onderhevig aan veranderingen, natuurlijk. Want je groeit samen verder. Die interesse verandert in verliefdheid, verliefdheid in geven om en geven om in houden van. In plaats van dat je alles alleen doet, verandert dat in delen. Leren geven en nemen. Alles komt en alles gaat, verandering is het enige dat blijft. Hoe je ermee omgaat ligt voor een deel aan jezelf. De mens die nooit verandert, zit vast. Geen groei. Heb vroeger ooit zo iemand gekend, die kon niet accepteren dat ik veranderd was en bleef mij in het plaatje drukken dat zij van mij had geschapen. Dat werkte niet. Dus ben toen maar veranderd van vriendschap, haha 😉

 2. Yvonne Coppens 15 september 2022at18:25

  Een leuke blog Samantha. Alles verandert voortdurend, ik zeg het vaak in mijn lessen en sessies. En gelukkig is de natuur, ook onze eigen natuur, in staat om al die veranderingen op te vangen en mee te bewegen.

  1. Samantha 16 september 2022at14:55

   Dankjewel, Yvonne. Ik ben “toevallig” (toeval bestaat niet ;)) een boek aan het lezen over Hermetische filosofie. Dat boek stelt dat één van de zeven “universele wetten” is dat alles komt en gaat, als golven in de zee. En zo is het ook! Want niets blijft voortduren en alles komt weder. En omdat wij net zo goed onderdeel zijn van die natuur en dezelfde “wetten”, doen wij niet anders dan mee veranderen.